20 juli – Moonwalk Dag | Schaakdag | Cake Day

Moonwalk Dag

De Moonwalk Dag heeft niets te maken met de danstechniek die door Michael Jackson (MJ) in 1983 tijdens een televisiespecial ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig jubileum van het Motown-platenlabel populair is gemaakt. De Moonwalk Dag is in 1971 door de toenmalige president Nixon (VS) in het leven geroepen ter herinnering aan de eerste maanlanding.

Hoe origineel was de Moonwalk van MJ?

Met de kennis van nu moet ik hier echt op terug komen. Het was niet (de choreograaf van) MJ die met het idee op de proppen kwam voor het dansje van “zie mij eens lekker lopen in de ruimte zonder dat er zwaartekracht is”. In een Betty Boop talk cartoon uit 1932 wordt het nummer Minnie the Moocher van de Amerikaanse jazzzanger en bigbandleider Cab Calloway verwerkt. Als je naar het filmpje kijkt zie je al een beetje de contouren van een moonwalk (heet eigenlijk backslide). Maar het wordt helemaal een “eyeopener” als je kijkt naar het filmpje uit 1955 waarin Bill Bailey tapdanst op de instrumentale versie van “The World is waiting for Sunrise”.

50 jaar geleden eerste maanwandeling

Als de dag van gister kan ik me de landing en de eerste stappen van een mens op de maan herinneren. Het was 20 juli 1969 en Apollo 11 landde om 20:17:39 UTC op de maan. Na enkele uren wachten, en voorbereidingen treffen, klom Neil Armstrong uit de Appolo 11 en zette om 2:56 UTC (21 juli) de eerste stappen op de maan. Armstrong sprak de volgende legendarische woorden uit: “One small stepp for a man, one giant leap for mankind”, en plaatste vervolgens de Amerikaanse vlag met 50 sterren op de maan.

In mijn herinnering zat ik samen met mijn ouders aan de buis gekluisterd om de eerste maanlanding live te volgen. Ik kan me echter niet voorstellen dat ik als 6-jarig meisje midden in de nacht de eerste stappen op de maan live aan het volgen was. Het zal wel een herhaling zijn geweest.

Internationale Schaakdag

Niet de Egyptenaren, niet de Grieken en ook niet de Chinezen hebben het schaakspel bedacht. Over het algemeen wordt aangenomen dat het schaakspel in de zesde eeuw in Oost Perzië (nu Noord-India) is ontstaan, het spel werd toen Chaturanga genoemd en werd uitsluitend door mannen beoefend. Chaturanga wordt in het algemeen gezien als de voorloper van zowel het moderne westerse schaakspel alsook van het Chinese Xiangqi. Chaturanga wordt nu nog steeds in India gespeeld.

Verschillende versies van het spel verspreidden zich in oostelijke richting China en Japan (daar heetten het Shantranj) en in westelijke richting de Arabische wereld. In de 11e eeuw drong het “schaakspel” Europa en Rusland binnen. Leuk weetje: waarschijnlijk hebben de Vikingen een belangrijke rol gespeeld met de verspreiding van het spel in Europa omdat de oudste Europese vondsten van schaakstukken langs de kusten was.

Internationale Cake Dag

Wie verzint nu zo iets als de Internationale Cake Dag? Dat kan ik je vertellen. Je zou verwachten dat deze dag ontstaan in de Verenigde Staten is ontstaan, want per slot van rekening komen daar de meeste “dagen van” vandaan. De initiator van deze dag was Kingdom of Love, een internationaal non-profit project dat zich specialiseert in wereldwijde initiatieven op het gebied van cultuur, humanitaire en vredesopbouw. De eerste Internationale Cake Dag (2011) werd omarmt door Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Moldavië, Azerbeidzjan, Georgië, Armenië, Israël en de Verenigde Staten. Vandaag de dag ligt de organisatie in Russische handen.

I Cake You

Naast een jaarlijks wisselend thema heeft de dag sinds 2011 al het motto I Cake You; kun je vertalen met “ik hou van je zoals een dik kind van cake houdt”. Straattaal om je genegenheid te tonen of als een vorm van vertedering. Het thema van 2019 is: The Dance Magic. Ben benieuwd wat je hiervan bakt.

Deel dit bericht