21 december – Dag van de Fonetiek | Sint Thomasluiden | Dag van de Korte Film | Wereld Orgasme Dag

Dag van de Fonetiek

Dag van de Fonetiek wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Fonetische Wetenschappen. Het is een vrij toegankelijke dag met lezingen over spraak en spraaktechnologie.
Ik zie je denken: wat is fonetiek? Binnen de taalkunde worden twee disciplines onderscheiden die zich bezighouden met de uitspraak van een taal: de fonetiek en de fonologie. Fonetiek is een onderdeel van taalkunde dat de uitspraak van taal bestudeert.

Wat spelling is voor de geschreven tekst, hoe ziet het woord eruit, is fonetiek voor de gesproken tekst: hoe klinkt het. De fonologie houdt zich bezig met het klanksysteem van een taal. Zij onderzoekt geen fonen (klanken) zoals de fonetiek maar fonemen; dat is een verzameling klanken die alle dezelfde betekenisonderscheidende functie hebben

Sint Thomasluiden

Op de naamdag van de heilige (ongelovige) Thomas vindt al sinds de 18e eeuw jaarlijks van 21 tot en met 31 december een bijzonder oud volksgebruik plaats, het Sint Thomasluiden. Het Sint Thomasluiden was bedoeld om de boze geesten aan het einde van het jaar te verdrijven. Iedereen kon in deze periode naar het kerkhof gaan om de klok van de klokkenstoel te luiden. Klokkenluiders losten elkaar af zodat de klok non-stop kon blijven luiden. Het was meer dan alleen maar aan een touwtje trekken. De klok moest zodanig worden geluid dat er een “vierkante slag” ontstond, een bepaald ritme waarin de tonen te horen waren. Vroeger was dit in grote delen van Friesland erg populair, nu wordt deze traditie alleen nog in Katlijk en Oudehorne gehouden.

Europese Dag van de Korte Film

In diverse Europese landen wordt op de kortste dag van het jaar de Dag van de Korte Film georganiseerd. Een evenement dat wordt gehouden om meer aandacht te genereren voor de korte film. Het Nederlandse programma bestaat uit zes korte films plus een kinderprogramma bestaande uit acht andere werken. Klik hier voor het volledige programma en een lijst met deelnemende bioscopen.

8e editie Wereld Orgasme Dag

Er is een feestdag in december die al het aankomend leed van het verplichte gourmetten met de Kerstdagen verzacht: Wereld Orgasme Dag. De initiatiefnemers van deze dag geloven dat het mondiaal en tegelijkertijd hebben van een orgasme bijdraagt aan een toename van positieve energie in het energieveld van de aarde. Een collectief orgasme zou zelfs bijdragen aan de wereldvrede. Het zou meer effect hebben dan bidden mits het natuurlijk synchroon gebeurd anders is het alleen maar lekker. 😉

Als het dan toch moet….

Ook al heb je niet zoveel zin omdat je in die ene heerlijk zachte warme onesie op de bank zit en aan het bingewatchen bent, toch wil ik je wijzen op de volgende voordelen van het vrouwelijk orgasme:

  • het houdt je vrouwelijke lichaamsdelen gezond
  • het werkt pijn verlichtend
  • het beschermt je hart
  • het helpt je beter slapen
  • het houdt je in vorm en helpt je afvallen
  • het zorgt voor een beter doorbloeding

Hoe laat moet je van bil?

De winterwende (zonnewende) is dit jaar om 23:23. Ik weet niet hoe laat jij normaal gaat slapen maar ik ben dan al vertrokken naar dromenland. Nu heb ik dus twee opties of ik laat het aan mij voorbijgaan of ik zet de wekker. Mag jij raden wat ik ga doen. 😉

Ben je niet in Nederland, klik dan hier voor de juiste tijd want we moeten natuurlijk wel gezamenlijk op de juiste tijd klaarkomen anders gaat het hele idee van simultaan orgasmeren voor wereldvrede naar de knoppen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.