22 december – Nationale Inbraakpreventieweken

Nationale Inbraakpreventieweken

Door onder andere buurtpreventieteams en WhatsApp BuurtPreventie (WABP) is er voor het vijfde jaar op rij een daling te zien qua aantal inbraken. Dit jaar een daling van bijna 11%. Werpen de Nationale Inbraakpreventieweken dan toch hun vruchten af? Ik kan de inwoners uit Almere, Breda en Eindhoven aanraden om de tips die er gegeven worden tijdens de Inbraakpreventieweken goed in de oren te knopen want deze drie steden voeren de lijst van meeste inbraakclaims per gemeente in 2017 aan.

Het enige positieve voor deze drie steden is dat ten opzichte van 2016 het aantal inbraken wel gedaald is. Desalniettemin kunnen ze beter eens gaan kijken in Zwolle en Groningen. Die twee steden noteerden de grootste daling. De enige gemeente waar een stijging ten opzichte van 2016 te zien was is Haarlemmermeer. (Bron: verzekeraars.nl)

Vier dagen feest voor de inbreker

Net sprak ik nog opgetogen over een daling maar spijtig genoeg blijkt volgens de laatste cijfers dat in november 2018 de inbraken fors zijn toegenomen, 24% meer ten opzichte van de maand november van 2017. En nu zitten we bijna in de laatste week van het jaar, de populairste week van de inbreker. De Kerstdagen, Oudjaarsdag en Nieuwjaarsdag staan figuurlijk voor de deur, de inbreker letterlijk.

Houdt er rekening mee dat tijdens deze vier dagen de inbraakkans stijgt naar 124%. Gedurende de kerstvakantie is er “slechts” 66% meer kans op inbraak vergeleken met 16 gemiddelde dagen van het jaar. En woon je in Utrecht (of de directe omgeving) dan loop je so wie so al 160 procent meer kans dat er bij je ingebroken wordt. Tel uit je winst!

Feitje: ook al is de kans dat er ingebroken wordt in Utrecht het grootst, in Amsterdam vinden de meeste inbraken plaats.

Geef inbrekers géén kans!

Er zijn allerlei technische snufjes op de markt om de inbreker voor de gek te houden. Denk daarbij aan producten als slimme camera’s, bewegingssensoren, videodeurbellen en beveiligingsverlichting. Je kunt natuurlijk ook de oude bekende tijdschakelaar gebruiken, zorg wel voor afwisseling want de inbreker is niet gek. Enkele andere willekeurige tips zijn:

 • sluit ramen en deuren
 • zorg voor goed hang- en sluitwerk
 • laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten
 • laat in huis lampen branden
 • laat koffiekopjes of glazen op tafel staan
 • zet de radio aan
 • leg waardevolle spullen zoals een tablet en/of laptop uit het zicht
 • laat de opladers niet in het stopcontact zitten
 • waarschuw de buren als je weggaat
 • zet pantoffels en sloffen niet in de gang maar berg ze op
 • inbrekers houden niet van buitenverlichting met sensoren
Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.