21 augustus – Internationale Dag ter Herdenking en Eerbetoon aan de Slachtoffers van Terrorisme | Werelddag van de Ondernemer

Internationale Dag ter Herdenking en Eerbetoon aan de Slachtoffers van Terrorisme

Van Tadzjikistan tot het Verenigd Koninkrijk, van Bagdad tot Barcelona, bijna elke nationaliteit is wel een keer ten prooi gevallen aan een terroristische aanslag. Echter de meeste slachtoffers van terrorisme vallen in maar een paar lidstaten van de Verenigde Naties. Kijk je naar 2017 dan komt bijna 75% van alle slachtoffers uit slechts vijf landen: Afghanistan, Irak, Nigeria, Somalië en Syrië.

De eerste viering van deze internationale dag

Slachtoffers en hun families voelen zich vaak vergeten en in de steek gelaten zodra de onmiddellijke nasleep van een terroristische aanslag voorbij is. Terwijl hun traject van herstellen en leren omgaan met hun trauma een lange weg is. Zij hebben ondersteuning nodig (fysiek, psychologisch, sociaal, juridisch en financieel) om weer als een volledige partner deel te kunnen nemen aan de maatschappij en samenleving. Weinig lidstaten beschikken over de middelen of het vermogen om de slachtoffers adequaat bij te staan. En dan is het fijn als je bij een “clubje” hoort; de lidstaten van de VN hebben voor een financiële buffer gezorgd zodat slachtoffers de hulp krijgen die ze nodig hebben. En deze eerste Internationale Dag ter Herdenking en Eerbetoon aan Slachtoffers van Terrorisme is een stap vooruit in het erkennen van de behoeften van slachtoffers, overlevenden en hun naasten.

Europese Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Terrorisme

Na de bomaanslag in 2004 in Madrid waarbij 191 reizigers het leven lieten en 1800 mensen gewond raakten werd één jaar later de Europese Dag van Herdenking van Slachtoffers van Terrorisme in het leven geroepen. Sinds 2005 worden daarom op 11 maart alle slachtoffers van terroristische aanslagen in de Europese Unie herdacht, samen met hun families, vrienden en hulpverleners.

Werelddag van de Ondernemer

In 2016 besloot MKB-Nederland dat het tijd werd om op de derde dinsdag van november een Nationale Dag van de Ondernemer te organiseren, omdat en ik citeer: “ondernemers verdienen respect voor hun inzet en een moment waarop aandacht wordt gegeven aan het belang van ondernemers voor Nederland. Een dag waarop ondernemers worden bedankt voor hun durf en doorzettingsvermogen.” Maar vandaag worden de ondernemers wereldwijd in het zonnetje gezet want elk jaar wordt op 21 augustus Werelddag van de Ondernemer gevierd.

Het doel van World Entrepreneurs’ Day (WED) is wereldwijd meer besef creëren voor ondernemerschap, innovatie en leiderschap. Het is de perfecte dag om mensen aan te moedigen een eigen bedrijf te beginnen. WED is de dag van de oprichters, managers, producenten, aannemers, industriëlen, innovators, bestuurders, ontwerpers en producenten onder ons. Werelddag van de Ondernemer biedt bij uitstek een mooie gelegenheid om via allerlei initiatieven het ondernemerschap in het zonnetje te zetten maar ook om kennis en expertise over de bühne te brengen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.