20 mei – Annie M.G. Schmidt-dag | Huidkankerdag | Dag van de Bij | Wereld Metrologiedag | Wereld Fiddledag | Belgian Pride | Dag van het Aangespannen Paard | Dag van de Bouw | Dag van de Duurzame Noordzeevis | Fête de la Nature | Muziekantendag | Dag van de Watersport | Dag van de Zeesleepvaart | Wereld Whiskydag

Annie M.G. Schmidt-dag

Als eerbetoon en blijk van waardering werd in 1997 de geboortedag van Annie M.G. Schmidt uitgeroepen tot de jaarlijkse Annie M.G. Schmidt-dag. De dag werd opgevolgd door een hele week. En vandaag is het de laatste dag van deze week die als thema heeft Nederland viert feest met Jip en Janneke! Een zorgvuldig gekozen thema kan ik je vertellen want het is dit jaar 65 jaar geleden dat haar eerste verhaal over Jip en Janneke in Het Parool verscheen.

Huidkankerdag

Wist jij dat 1 op de 5 Nederlanders een vorm van huidkanker krijgt in hun leven? Dat wist je misschien niet maar je weet (hopelijk) wel dat UV stralen van de zon en het gebruik van zonneapparatuur de kans vergroten op huidkanker. Geloof je me niet? Ik citeer het KWF Kankerbestrijding: Elke keer dat je onder de zonnebank gaat moet je vergelijken met de hoeveelheid uv-straling van een dag naar het strand. Dat betekent 52 extra stranddagen per jaar en dus een hoop extra uv-blootstelling. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die ooit onder de zonnebank gingen meer kans hebben op huidkanker. Bij mensen die op jonge leeftijd onder de zonnebank gaan (<35 jaar) is dat risico zelfs nog hoger.

Internationale Dag van de Bij

Ongeveer een derde van alle gewassen op aarde is afhankelijk voor de bestuiving van bijen. Wat als de bijen zouden uitsterven, wat houdt dat in voor de wereld? Een wereld zonder bijen zou een wereld zijn zonder fruit, groenten, noten en zaden. Met andere woorden: zonder de bij drinken jij en ik bijvoorbeeld geen koffie meer en eten we ook geen appels of aardbeien. Het initiatief voor een World Bee Day is afkomstig van de imkerverenigingen in Slovenië.

Wereld Metrologiedag

Niet te verwarrren met de term “metereologie”, dat is echt wat anders. Metrologie is de wetenschap van metingen (van maten, meetprocessen en meetfouten), nauwkeurigheid en precisie. Meteorologie of weerkunde is de studie van het weer.

Wereld Metrologiedag valt op 20 mei omdat op die datum in 1875 de ondertekening was van de Meterconventie. Een belangrijke datum omdat deze ondertekening het begin markeert van de formele internationale samenwerking in de metrologie. Deze samenwerking is belangrijk voor de wetenschap, industrie, internationale handel, (duurzame) energie en milieu.

Wereld Fiddledag

De eerste World Fiddle Day werd in 2013 gevierd en was bedacht door de Ierse violist en historicus Caoimhin Mac Aoidh. Het doel van de dag is om wereldwijd (Nederland?) de vioolmuziek te vieren. Waarom noem ik het dan niet Viooldag? Qua instrument zit er geen verschil tussen een “fiddle” of een “viool”, alleen degene die folkmuziek maakt zal zijn/haar snaarinstrument een “fiddle” noemen. Eigenlijk kun je het “niet bestaande” verschil het beste als volgt omschrijven: op een viool wordt rode wijn gemorst en op een fiddle Guinness! 

Trek-er-op-uit-tips voor vandaag (en/of morgen)

Wil je vandaag (en/of morgen) niet de hele dag binnen zitten? Ik heb een aantal “dagen van” verzameld die vol actie zitten. Actief kijken of actief meedoen, dat ligt aan jou. 😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.