20 maart – Internationale Dag van de Astrologie | Wereld Mondgezondheidsdag | Meatout | Begin van de lente | Internationale Dag van de Francofonie | Internationale Dag van het Geluk | Wereld Huismussendag | Wereldverteldag | Wereldtheaterdag voor Kinderen en Jongeren | Wereld Kikkerdag

25ste editie Internationale Dag van de Astrologie

Verwar Dag van de Astrologie (20 maart) niet met Dag van de Astronomie (21 april). Buiten het feit dat het op 2 verschillende dagen valt heeft het ook twee compleet verschillende betekenissen. Astronomie (sterrenkunde) is een wetenschap, astrologie een vorm van waarzeggerij. Wil je meer weten over de initiator Association for Astrological Networking (AFAN) en/of de Internationale Dag van de Astrologie, klik hier. Op de Landelijke Open Dag Professionele Astrologie, die op 24 maart is, laten astrologen van verschillende stromingen hun kunst en kunde laten zien.

Wereld Mondgezondheidsdag

In 2007 werd voor de eerste keer de World Oral Health Day georganiseerd maar pas in 2013 kreeg het meer bekendheid. Waarom is er eigenlijk voor 20 maart gekozen? Dat kan ik je uitleggen, de datum van 20 maart staat voor:

  • gezonde senioren bezitten aan het eind van hun leven nog  20 eigen tanden
  • kinderen bezitten 20 melktanden
  • gezonde volwassenen moeten in totaal 32 tanden hebben en 0 gaatjes

Als je punt 3 op een numerieke basis schrijft dan krijg je 3/20, vertaald naar de internationale datumnotatie wordt dat dus 20 maart.

Thema 2018: Say Ahh: Think Mouth, Think Health

De tandarts doet meer dan controleren op gaatjes of het op tijd ontdekken van ontstekingen. De tandarts kan in de mond aandoeningen en gezondheidsklachten vroegtijdig herkennen zoals reuma, keel-, maag- en darmproblemen (kanker), diabetes, stress en verlaagde weerstand. Bij ouderen kan een slechte mondgezondheid uiteindelijk lijden tot levensbedreigende aandoeningen, zoals uitdroging en ondervoeding, ischemische beroerte (herseninfarct), gewrichtsontstekingen, hart- vaatziekten en aspiratiepneumonie (longontsteking door vreemde stoffen). Slechte mondgezondheid kan ook de oorzaak zijn van slechte adem, verminderd kauwvermogen, verminderde smaak en pijn.

Meatout (World Meatless Day )

We hebben net de Nationale Week Zonder Vlees achter de kiezen en de volgende “vleesvrije” dag meldt zich alweer . Vandaag “vieren” we  Meatout (World Meatless Day) een dag die al sinds 1985 bestaat en die je met recht een “gouwe ouwe” kan noemen in vergelijking met al die hippe veganistische/vegetarische dagen. Een dag die in de Verenigde Staten, Canada, India, Europa, Latijns-Amerika, Oceanië en Afrika in de agenda staat.

De initiator voor deze dag, FARM (Farm Animal Rights Movement), wil met de Meatout-campagne bereiken dat we op de eerste dag van de lente serieus gaan nadenken over de voordelen van het stoppen met vlees eten. Vorig jaar hebben meer dan 3.000 mensen uit bijna 100 landen de Meatout-pledge (belofte) gedaan; één dag géén vlees eten. Deze Meatout-pledgers hebben door één dag vegan eten bijna 4 miljard liter water bespaard, 36 931.5597 m2 regenwoud behouden en lieten 1.343 boerderijdieren in leven.

Wat hebben we vandaag nog meer?

Door het grote aantal “dagen van” op 20 maart kan ik niet bij elke topic stilstaan. Dit jaar heb ik gekozen om drie dagen uit te lichten, de andere dagen staan hieronder. Voor meer informatie klik op de links.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.