21 februari – Wereld Yoga Dag | Internationale Dag van de Moedertaal | Malcom X

Vorig jaar is door de VN 21 juni uitgeroepen tot Wereld Yoga Dag, maar klaarblijkelijk is het vandaag ook Wereld Yoga Dag (net zoals vorig jaar ). Weliswaar niet uitgeroepen door de VN maar door worldyogaday.com. Twee keer per jaar wereldwijd een yoga dag kan absoluut geen kwaad. Stel je voor dat de 24 uur yoga-sessies echt een bijdrage levert aan een betere wereld? Elke dag dan maar yoga dag?

Wereld Yoga Dag

Je kunt vandaag twee vliegen in één klap slaan, meedoen aan een twee uur durende yoga-sessie en een goed doel steunen. Want vandaag 21 februari is het Wereld Yoga Dag en als je een yogales gaat volgen dan doneer je een bedrag aan je yogaleraar, soms is het aan jou wat je doneert maar soms staan de donaties al vast. Check eerst de website waar je naar toe gaat zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

De lessen worden wereldwijd van 11.00 tot 13.00 gehouden en door de verschillende tijdzones zal het een 24-uur durend evenement zijn. Omdat ik redelijk wat websites bezoek voordat ik een blog schrijf zag ik dat sommige yoga-studio’s andere tijden hanteren. Dus, check check dubbel check ;-).

Het goede doel is?

Vanwege de geïntensiveerde vluchtelingenstroom in de hele wereld is er besloten om Borderline Europe te steunen. De Organisation borderline-europe – Menschenrechte ohne Grenzen e. v is een onafhankelijke organisatie die rapportages maakt en artikelen publiceert over de schrijnende vluchtelingensituatie aan de EU-buitengrenzen.

De Nederlandse yoga-studio’s kunnen ook hun eigen goede doel hebben uitgekozen. Meestal heeft het goede doel te maken met mensenrechten of kinderen.

Wie doet wat?

Op de website van World Yoga Day staan alle bij hen bekende deelnemers vermeld. Klik hier voor een overzicht. Enkele deelnemende Nederlandse yoga-studio’s zijn:

Internationale Dag van de Moedertaal

De Internationale Dag van de Moedertaal werd in 1999 door de UNESCO in het leven geroepen om de diversiteit in cultuur en taal, alsook meertaligheid te promoten.
Moedertaal en cultuur zijn aan elkaar gekoppeld en daarom maakt de UNESCO zich sterk voor het behoud van de moedertaal. Wist je dat naar schatting elke twee weken een taal verdwijnt?
Als dit door blijft gaan dan vreest men dat tegen het einde van deze eeuw de helft van de 6.000 talen die nu gesproken worden is verdwenen. Niet alleen de moedertaal verdwijnt, ook de inheemse talen en de kennis over de voorouders. De moedertaal is de hoeder van de cultuur!

Het thema van 2016 is “kwaliteitsonderwijs, voertaal van het onderwijs en leerresultaten”.

Op 21-02-’65 werd de radicale burgerrechtenactivist Malcom X doodgeschoten in de zwarte wijk Harlem.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.