20 december – Internationale dag voor menselijke solidariteit

Het thema van dit jaar is: “Moving together as one: Solidarity as the foundation of the UN development agenda beyond 2015”.

Wat moet ik me hier bij voorstellen? Menselijke solidariteit? Je kunt het ingewikkeld uitleggen of makkelijk. Ik kies voor de makkelijke uitleg: menselijke solidariteit is een verbondenheid voelen met andere mensen, het gevoel dat je bij elkaar hoort, saamhorigheid. Niet anderen op de kast jagen door weinig rekening te houden met hun gevoelens en hun behoefte aan respect. Anderen accepteren zoals ze zijn, zien zoals ze zijn; laat gaan die vooringenomenheid of het te snel oordelen.

Wat houdt  “Internationale dag voor menselijke solidariteit” volgens de VN  in?

  • een dag om onze eenheid in verscheidenheid te vieren;
  • een dag om overheden te herinneren aan hun toezeggingen om internationale afspraken te respecteren;
  • een dag om het publiek bewust te maken van het belang van solidariteit te verhogen;
  • een dag om het debat over de manieren om solidariteit voor de verwezenlijking van de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling, waaronder de uitroeiing van armoede te bevorderen;
  • een dag van actie om nieuwe initiatieven voor de uitbanning van armoede aan te moedigen.

Het eerste punt, het vieren van n verscheidenheid, spreekt mij zeer aan. Want wij zijn allemaal uniek en juist die uniekheid maakt het dat je een verbondenheid kan voelen omdat jij niet de enige bent die uniek is. Laten we open staan voor en toegankelijk zijn voor anderen, voel je niet bedreigd door het kunnen van anderen. Laten we mensen respecteren en waarderen juist omdat ze anders dan andere zijn of andere keuzes maken.

Eros Ramazotti zingt een prachtig lied over solidariteit en over de hoop dat we op een dag in een wereld leven zonder leugens die zoveel lijden veroorzaakt. Als we dat willen moeten we dat samen doen. Alleen lukt het niet. Samen als één; dan bereiken we het meest.

Luister hier naar Eros Ramazzotti die het lied Solaridad zingt.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.