3 september – Nationale Begroetingsdag | Nationale Mosselweek

Is een Nationale Begroetingsdag nodig?

Als ik heel eerlijk ben vind ik het eigenlijk van de zotte dat het überhaupt noodzakelijk is om zo’n dag te bedenken. Waarom is (be)groeten niet meer een standaard beleefdheidsvorm die wij allen machtig zouden moeten zijn? Wij lopen langs elkaar heen net zoals we langs elkaar heen leven. We leven in een anonimiteit, een meer en meer egocentrische maatschappij. Waarom? Omdat het minder eng is dan écht contact te hebben?

Het kan ook anders als je iemand tegenkomt, kijk diegene aan en wens hem/haar een goedendag. Moet jij eens zien hoe vaak er een glimlach op het gezicht van die persoon verschijnt. Een echte glimlach, van een echt mens. Niet één of andere smiley op je mobiele telefoon. Daarom zeg ik: doe eens gek en (be)groet een onbekende.

Nationale Mosselweek

Joepie, het is weer Nationale Mosselweek! Weet je, als ik aan mosselen denk dan loopt het water me in de mond. Ik zal het recept van mijn partner met jullie delen, want zoals zij ze kookt…. je eet je vingers er bij op!

Mosselen alla Sylvia:

Een recept voor 4 personen, en wat heb je nodig:

  • 4 kg mosselen
  • 2 zakjes mosselgroenten ( géén wortelen)*
  • gesneden knoflook
  • peper
  • 2 flesjes donkerbier

*kook geen wortelen mee, wortelen zijn zoet en doen de zilte smaak teniet

Voorbereiding:

Leg de mosselen 30 minuten in koud water, je zult zien dat mosselen die een beetje open staan zich sluiten. Spoel ze vervolgens één voor één onder de kraan af (koud water). Zijn ze nog een beetje open dan moet je even tegen de bolle kant tikken, sluit de mossel niet dan is dat een slecht exemplaar en gooi die weg. Is de schelp stuk? Gooi die ook weg. Blijft een mossel boven drijven in de bak met koud water of is de mossel ongewoon zwaar (met gesloten schelp)? Gooi die ook weg, we nemen geen enkel risico!

Bereiding:

Pak een grote (mossel)pan en leg de groenten onderin, giet daarna het bier er over. Vervolgens gaan de mosselen de pan in en daar bovenop gaat de gesneden knoflook. Strooi naar behoeven peper er bij.

Zet de pan op hoog vuur en als het kookt, vuur laag zetten maar houd het wel aan de kook. Daarna met schuimspaan vaak omscheppen. De mosselen zijn gaar als ze open staan en dan kunnen ze geserveerd worden. Normaal gesproken duurt het hele kookproces slechts enkele minuten! Als je mosselen te lang kookt veranderen ze namelijk van een delicatesse in kleine gummi balletjes. En om het feest helemaal compleet te maken eten wij er heerlijk lekkere dikke frieten met mayonaise bij.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.