2 september – Nationale Indië-herdenking | Internationale Gierendag | Internationale Bacon Dag | Internationale Dag van de Kokosnoot | Foodtruckfestival Redhead Days |Wereld Baarddag | Babes on Waves | Mosselweek

Nationale Indië-herdenking

Misschien denk je: alweer een Indië herdenking? Is die niet pas geweest? Nee, je bent in de war met de herdenking op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag waarmee men de capitulatie van Japan officieel herdenkt. Op de eerste zaterdag van september wordt elk jaar de Nationale Indië-herdenking gehouden. Dan wordt bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 in Roermond de ruim 6.200 jonge mannen en vrouwen geëerd en herdacht die gesneuveld zijn tussen 1945 en 1962 in de toenmalige overzeese rijksdelen Nederlands Oost-Indië en Nieuw-Guinea. De herdenking start om 14.00; voor het gehele programma, klik hier.

International Vulture Awareness Day

Omdat aasvreters zoals de gier niet echt een goede reputatie hebben wordt jaarlijks op de eerste zaterdag in september de International Vulture Awareness Day  (internationale gieren bewustwordingsdag)  gehouden. Een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor gieren maar ook een dag waarop het imago van de gier een beetje wordt opgepoetst.

Gieren zijn een ecologisch vitale groep vogels die op een groot aantal plekken bedreigd worden op veel gebieden. Populaties van veel soorten staan onder druk en sommige soorten worden met uitsterven bedreigd. Vandaag zullen diverse organisaties uit allerlei landen activiteiten organiseren die in het teken staan van “de gier”. Klik hier voor een overzicht.

Avifauna, Nederland

Ook onze eigen Avifauna staat in dat overzicht. Het eerste weekend van september heet bij Avifauna dan ook Gierenweekend. Je kan deelnemen aan verschillende activiteiten en de Rüppels gieren, de witkopgieren en de aasgieren van dichtbij bekijken. Wat is er nog meer te doen tijdens het Gierenweekend?

11.30 – verhalenverteller

12.00 – gratis rondleiding

13.00 – gratis rondleiding

13.30 – vogeldemonstratie & verhalenverteller

14.00 – gratis rondleiding

14.30 – gierenvoedering

15.00 – vogeldemonstratie “Rovers in de lucht”

15.30 – verhalenverteller

Wat is jouw associatie met een gier?

Mijn associatie met een gier komt uit de strip Lucky Luke. Dat is die cowboy die sneller schiet dan zijn eigen schaduw. Daarin komt doodgraver Bones voor die vaak vergezeld wordt door een gier.

De gier staat symbool voor meer dan alleen maar de dood. Hij staat ook symbool voor purificatie van het lichaam, gulzigheid en het niet willen delen met anderen.

Wat is er nog meer te doen vandaag?

Helaas kan ik vandaag niet bij elke “dag van” stilstaan. Voor meer informatie over de dag, klik op de link.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.