1 september – Wereldhavendagen | Dag van de Aanvoegende Wijs

40ste Wereldhavendagen 2017

Wat ooit begon als het  ééndaags evenement Maritiem ’78, is uitgegroeid tot Nederlands grootste jaarlijkse maritieme festival met honderdduizenden bezoekers verdeeld over drie volle dagen. Drie dagen lang staat Rotterdam in het teken van de 40ste Wereldhavendagen. Drie dagen lang spektakel met adembenemende demonstraties op het water, bezichtigingen van schepen, presentaties van havenbedrijven en een uitgebreid cultureel programma. Drie dagen lang genieten in Rotterdam.

Level 42

Om de 40ste editie van de Wereldhavendagen extra feestelijk te maken heeft de organisatie gekozen om op zaterdagavond een nog groter en spectaculairder muzikaal avondprogramma neer te zetten als normaal. Omdat het thema “werelds” is heeft de organisatie gekozen voor een slotact van wereldformaat, de keuze is gevallen op de Britse jazzfunk-groep Level 42! Daarnaast treden onder andere Balkanopolis en onze eigen Nielson, Fuse en de Rotterdamse Sabrina Starke op.

Het gehele programma op zaterdagavond (van 21.00 tot 22.45 uur) is gratis te bezoeken en te zien vanaf de Holland Amerikakade, Willemskade en de Erasmusbrug in Rotterdam. Benieuwd naar alle activiteiten tijdens de Wereldhavendagen? Klik hier voor het volledige programma.

Dag van de Aanvoegende Wijs

In 2011 werd door Twitteraar @wiezegtdatnog 1 september uitgeroepen tot Dag van de Aanvoegende Wijs. De reden hiervoor was dat in het algemeen gezien de aanvoegende wijs (conjunctief) steeds minder door de mensen wordt gebruikt. De Dag van de Aanvoegende Wijs is een driejaarlijkse gebeurtenis, dus hiep hiep hoera we vieren de 3e editie van Dag van de Aanvoegende Wijs.

Hoe vier je de Dag van de Aanvoegende wijs?

Natuurlijk, we hebben het vroeger allemaal op school geleerd; aanvoegende wijs, gebiedende wijs, aantonende wijs en nog meer van die termen. Er is wel iets blijven hangen maar als ik moet gaan uitleggen wat bedoeld wordt met aanvoegende wijs moet ik eerlijkheidshalve bekennen ik dat moet opzoeken, het zij zo!

De aanvoegende wijs (of conjunctief ) wordt gevormd door de -n van het hele werkwoord weg te laten. Behalve in het meervoud dan gebruik je het hele werkwoord, alhoewel dat tegenwoordig niet veel meer wordt gedaan. De conjunctief komt vrijwel alleen voor in de derde persoon enkelvoud in de onvoltooid tegenwoordige tijd (presens). Je gebruikt de aanvoegende wijs op verschillende manieren, namelijk als:

  • wens (lang leve de Koning!)
  • aansporing (men neme een ei)
  • berusting (het zij zo)
  • niet-werkelijkheid (als het ware)

We moeten het blijven gebruiken, het koste wat het kost daarom moge ik je verzoeken om vandaag en masse de hashtags #menvoegeaan te gebruiken. Zegge het voort!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.