2 november – Allerzielen | Dankdag voor Gewas en Arbeid | Dag van de Supermarkt | Internationale Dag voor de Uitbanning van onbestrafte Misdaden tegen Journalisten

Allerzielen

Wist je dat Allerzielen voor het eerst werd gevierd in de Franse Benedictijnenabdij te Cluny in 998? Het was een gedenkdag voor alle gestorven kloosterbroeders. Voor de katholieken werd het een dag van gebed voor alle mensen die heengingen maar nog niet in de hemel zijn beland. Anno 2016 is Allerzielen een persoonlijke gedenkdag voor overleden dierbaren en vooral een familiegebeurtenis.

Er worden ook allerlei activiteiten georganiseerd op 2 november, twee voorbeelden ; in de grote vijver in het Vondelpark (Amsterdam) mag je een brandend lichtje te water te laten, ter nagedachtenis van een bijzonder iemand. In de Sint Willibrordkerk in de binnenstad van Utrecht is er voor iedereen die een overleden dierbare wil herinneren vanaf 17.00 een speciaal samenzijn met muziek en woorden.

Dankdag voor Gewas en Arbeid

Op 2 november of de zondag daaropvolgend is het Dankdag voor Gewas en Arbeid, een dag die wordt gevierd in de Protestantse Kerk. Tijdens de Dankdag wordt God gedankt voor al het goede dat tot stand is gebracht. De oprichting van deze dag stamt uit 1578, toen er landelijk werd bepaald dat er in tijden van oorlog en rampen massaal gebeden en gedankt moest worden.

Dag van de Supermarkt

De Dag van de Supermarkt is een dag voor en door supermarktondernemers en -managers kortom de supermarktprofessional. Een dag waarop je kan netwerken, gevarieerde workshops kunt volgen en een kijkje in de keuken van de Supermarkt van het Jaar 2015-2016 AH Vleuterweide mag nemen.

Of zoals ze het zelf zeggen: “Bent u op zoek naar inspiratie en diepgang op het gebied van local marketing? Wilt u in contact komen met ondernemers en specialisten uit de branche? Praktische tips en ondernemersinformatie ontvangen, waarmee u direct aan de slag kan? Kom dan naar de Dag van de Supermarkt!”

Dag voor de Uitbanning van Onbestrafte Misdaden tegen Journalisten

Het is van de zotte dat journalisten en andere mediaprofessionals soms hun leven in de waagschaal stellen om ons te kunnen voorzien van onafhankelijke ongecensureerde berichten over wat er op dat moment gaande is in de wereld. Het zal maar bij je secundaire arbeidsvoorwaarden horen: foltering, buitengerechtelijke executie, gedwongen verdwijning, willekeurige detentie, intimidatie, pesterijen, onthoofding. Wie zegt daar nu niét JA tegen?

Waarom wordt deze dag specifiek op 2 november gehouden? Deze datum werd gekozen ter herdenking van de moord op twee Franse journalisten in Mali op 2 november 2013.

Geen woorden maar daden!

Dit jaar zijn al 66 journalisten en ander mediaprofessionals gedood. De IFJ (International Federation of Journalists ) verwijt regeringen dat zij een falend en laks beleid hebben ten aanzien van het beschermen van mediaprofessionals. In 8 procent van de gevallen werd de toedracht opgehelderd en de daders ter verantwoording geroepen. Kortom, de daders hebben weinig tot niks te vrezen.

Afghanistan – 10 Jemen – 5 Filipijnen – 2 Guinee – 1
Mexico – 8 Pakistan – 5 Libië – 2 Oekraïne – 1
Irak – 7 Syrië – 5 Somalië – 2 Venezuela – 1
Guatemala – 5 Brazilië – 3 Turkije – 2 Zuid-Soedan – 1
India – 5 Jordanië – 1

Waarom nemen overheden hun verantwoordelijkheid niet en treffen ze maatregelen tegen degenen die journalisten aanvallen, bedreigen, ontvoeren en vermoorden? Het wordt tijd voor: Geen woorden maar daden!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.