3 november 2016 – Nationale Zeg Eens Hoi Dag

Nationale Zeg Eens Hoi (of Moi) Dag

Twee Groningers brengen een t-shirt op de markt met daarop groot de tekst Moi!. De hoop was (is) dat door deze T- shirts mensen op straat elkaar weer vaker gaan groeten. De Q-music-dj Niek van der Bruggen werd hierdoor op een idee gebracht. Dat idee heet de “Nationale Zeg Eens Hoi Dag”. Hij kwam op het idee voor deze dag na een telefoongesprek met één van de oprichters van Social Labs Groningen. Uit onderzoek, uitgevoerd door datzelfde Social Labs, kwam naar voren dat veel mensen zich ergeren aan het feit dat bijna niemand elkaar nog spontaan begroet. De eerste “Nationale Zeg Eens Hoi Dag” werd op 3 november 2014 gehouden.

Behoorlijk wat mensen vinden het eng om zomaar een wildvreemde spontaan gedag te zeggen. Dat kan te maken hebben met onzekerheid, verlegenheid of zelfs angst. Ik ga dit niet bagatelliseren maar bedenk dat iedere vriendschap ooit is begonnen met een simpel “hoi”.

Het grote Nationale Zeg Eens Hoi Dag onderzoek!

Vorig jaar kon je op qmusic.nl een enquête invullen over de begroeting-gewoontes in Nederland.
Hieronder vind je de soms toch wel verrassende uitkomst van het onderzoek. Verrassende eerste plaatsen!

Welk leeftijdsgroepen groeten elkaar het meest?

 1. 40 – 45 jaar
 2. 30 – 40 jaar
 3. 50 plus
 4. jongeren tot 20 jaar
 5. 20 – 30 jaar

Waar groeten we elkaar het meest?

 1. de lift
 2. in het bos
 3. in de winkel

Wat zeggen we als we elkaar begroeten?

 1. hoi
 2. goedemorgen of goedemiddag
 3. hallo

Word jij weleens begroet?

5 % nooit

14 % bijna nooit

32 % soms

49 % vaak

In welke provincies wordt het meest gegroet?

1. Utrecht 5. Flevoland 9. Noord-Brabant
2. Zuid-Holland 6. Friesland 10. Gelderland
3. Drenthe 7.Zeeland 11. Overijssel
4. Limburg 8. Groningen 12. Noord-Holland

Hoe vaak zeg jij hoi?

Zeg je wel eens “hoi” of “goedendag” tegen mensen die je op straat tegen komt? Ik wel hoor, vaak begroet ik mensen als ik de hond uitlaat of als ik bijvoorbeeld naar de winkel loop. Knop zelfs gesprekken aan met wildvreemde mensen, gewoon omdat ik de interactie leuk vind. Persoonlijk ben ik geen type dat “hoi” tegen wildvreemden zegt, ik ben meer van de goedemorgen / goedemiddag / goedenavond groet.

Waar ik het meest van geniet is de verbaasde blik in de ogen van de mensen als je ze spontaan een goedemorgen / goedemiddag / goedenavond wenst. Je ziet ze nadenken, vervolgens zie je een kleine glimlach op het gezicht verschijnen en krijg je een goedemorgen / goedemiddag / goedenavond terug. Eerlijkheidsgetrouw moet ik wel vaststellen dat ik zelden word begroet, meestal ben ik degene die als eerste een goedemorgen / goedemiddag / goedenavond de ruimte in slinger.

Ga jij de uitdaging aan om iedereen die je vandaag tegenkomt te begroeten? Ik wel! Hoi!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.