1 november – Allerheiligen | Nationale Hepatitis Dag | Nederland Leest | Movember | Wereld Veganisme Dag

Allerheiligen

Op Allerheiligen herdenkt de Katholieke Kerk haar martelaren, heiligen zonder eigen feestdag of gedachtenis. In de protestantse kerk daarentegen worden Allerheiligen en Allerzielen niet gevierd. Allerzielen niet omdat ze de leer van het vagevuur ontkent, Allerheiligen niet omdat ze heiligenverering afwijst. Leuke bijkomstigheid (of niet): in veel landen is Allerheiligen een vrije dag. Maar niet in Nederland. 🙁

Nationale Hepatitis Dag

Jaarlijks sterven er in Nederland 500 mensen aan hepatitis, dat sterftecijfer moet omlaag. Daarom wordt vandaag op het symposium de Nationale Hepatitis Dag 2016 het rapport “Meer dan opsporen” van het RIVM gepubliceerd. Het doel van het nationaal plan is om het aantal gevallen van hepatitis effectief terug te dringen en de ziektelast te verminderen.

Meer info vind je op de website van Virology Education. Wil je meer informatie over hepatitis, klik hier.

Nederland Leest van 1 tot en met 30 november

Na tien jaar werd het tijd voor een andere benadering van Nederland Leest, er wordt daarom niet meer één boek centraal gesteld maar een thema. Het gaat nu niet meer alleen om leesbevordering, Nederland moet ook gaan debatteren. In de ogen van de initiatiefnemers sluit Nederland Leest dan beter aan op de functie van de openbare bibliotheek: een  centrum voor ontmoeting en debat.

Klik hier als je op zoek bent naar meer informatie over Nederland Leest.

Movember 2016

Movember is een maand die niet meer weg te denken is, duizenden mannen laten in november hun snor staan. Waarom een snor? De snor staat symbool voor prostaatkanker, de snor maakt prostaatkanker zichtbaar en bespreekbaar. De mannen die meedoen zijn de Mo Bros, de vrouwen die hen steunen heten de Mo Sistas.

Als je een echte Mo Bro of Mo Sista wilt worden volg dan het 3 stappen plan:

  1. Schrijf je in en begin op 1 november met een glad geschoren gezicht
  2. Laat je snor gedurende de 30 dagen van Movember staan en koester de haren op je bovenlip
  3. Vergroot de bewustwording en werf fondsen voor de gezondheid van de man

Wil je een Mo Bro of Mo Sista worden? Klik dan hier en meld je aan!

Wereld Veganisme Dag

In 1944 creëerde de Brit Donald Watson een nieuw woord: vegan. Een woord die hij maakte van de eerste drie en de laatste twee letters van het woord “vegetarian”. Watson was een vegetariër die ook geen zuivel en eieren consumeerde, een vegetariër dus die net een stapje verder ging dan de gewone vegetariër. Om dat verschil te duiden verzon hij dus het woord “vegan”.

Op 1 november 1944 werd het woord “vegan” opgenomen in het woordenboek en werd de eerste Vegan Society opgericht. Dat is de reden dat op 1 november de veganistische levensstijl wereldwijd wordt gevierd,

Wanneer ben je een veganist?

Veganisten (vegans) staan  bekend om hun bewuste keuze voor het welzijn van mens, dier en de planeet. Als het maar enigszins kan zien ze af van het gebruik van dieren en producten van dierlijke herkomst. Dat houdt concreet in dat een veganist geen vlees of vis eet. Ook zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten laten ze links liggen.

Maar het gaat nog verder, als er in kleding dierlijke bestanddelen zitten wordt het niet gekocht. Dat geldt ook voor verzorgingsproducten, medicijnen en andere gebruiksartikelen en voor producten waarvoor dierproeven zijn gedaan.

Wat kopen veganisten dus zeker niet; bont, leer, dons, wol, suède, zijde, gelatine en bijenwas.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.