2 mei – Wereld Tonijn Dag

Wereld Tonijn Dag

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft tijdens de 55e plenaire vergadering (7-12-2016) besloten om vanaf 2017 2 mei als Wereld Tonijn Dag op de “dagen van” agenda te zetten. Niet opdat wij meer tonijn moeten gaan eten van de VN maar dat we eens stilstaan bij de cruciale rol die deze bedreigde diersoort speelt in ons bestaan, ons ecosysteem, onze economie en ons nationaal inkomen. Verduurzaming van de (tonijn)visserijsector is daarom ook noodzakelijk want een duurzaam opererende visserijsector zorgt ervoor dat wild gevangen vis een verantwoord onderdeel kan blijven van een gezonde maaltijd voor iedereen!

World Tuna Day werd in 2011 opgericht door de Partijen Overeenkomst van Nauru (PON). Een dag die in 2012 voor het eest wereldwijd werd gevierd en in 2016 werd omarmd door de VN. Er is nu een breed draagvlak om wetenschappelijke en technologische middelen in te zetten om de tonijnpopulatie te vergroten

Overeenkomst van Nauru

Het eiland Nauru draagt de naam van een belangrijke bindende regionale overeenkomst van de Federale Staten van Micronesië (Kiribati, de Marshalleilanden, Nauru, Palau, Papoea-Nieuw-Guinea, Salomonseilanden en Tuvalu), wij kennen dit als de Overeenkomst van Nauru. Deze overeenkomst heeft als voornaamste doel het beheer van de tonijnvisserij in het westelijk en centraal deel van de Stille Oceaan die van toepassing zijn op alle buitenlandse vissersvaartuigen. Voor deze eilanden is tonijn praktisch de enige bron van inkomsten.  Ze zijn voor hun voedselzekerheid en voeding, economische ontwikkeling, werkgelegenheid, overheidsinkomsten en levensonderhoud compleet afhankelijk van tonijn.

Wat weet jij over de familie der makreelachtigen?

Mijn kennis over de tonijn blijft beperkt tot het blikje tonijn dat in de schappen van de supermarkt ligt dus werd het tijd om op onderzoek uit te gaan. Houd je vast, ik ga nu mijn opgedane kennis over de tonijn met je delen. Tonijn is de verzamelnaam voor maar liefst 40 soorten tonijn en tonijnachtigen die allen rondzwemmen in de Atlantische Oceaan, de Indische, de Stille Oceaan en in de Middellandse Zee. Wat bijzonder opmerkelijk is dat de tonijn warmbloedig is en roze vlees heeft, dit in tegenstelling tot haar soortgenoten.

De prijs die betaald wordt

Wereldwijd is tonijn zeer gewild voor consumptie, zo gewild zelfs dat het sinds 2016 op de lijst van bedreigde diersoorten is terecht gekomen. Ondanks die ranking blijft de vraag naar tonijn ongekend hoog; 5% van de totale wereldwijde hoeveelheid gevangen vis blijkt tonijn te zijn. Wat maakt tonijn zo gewild? De vraag naar ingeblikte tonijn en haar aandeel in sushi- en sashimi-markt zijn daar debet aan. De Japanse sushi- en sashimi-markt gebruikt bij voorkeur het liefst blauwvintonijn. Dat er een prijs betaald wordt voor die voorkeur moge duidelijk zijn.

  • door illegale en overbevissing door Japanse vloten betalen de populaties van blauwvintonijn in de Stille Oceaan de hoofdprijs
  • € 268.000 werd er voor een blauwvintonijn.betaald bij de eerste veiling van dit seizoen in Tokio

Wij, de consument, bepalen de markt. Zo ook de blikjes tonijn en sushi- en sashimi-markt. De eerste stap die we kunnen maken is om op Wereld Tonijn Dag geen blauwvintonijn te kopen. Überhaupt geen blauwvintonijn te kopen zolang deze vis met uitsterven wordt bedreigd. Deal?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.