3 mei – Jonge Ambtenarendag | Internationale dag van de Zon | Internationale Dag van de Persvrijheid | Wereld Wachtwoorddag

Jonge Ambtenarendag 2018: uitverkocht!

Sinds 2007 organiseert Stichting Jonge Ambtenaren de Jonge Ambtenarendag. Deze dag is dé ontmoetingsplek voor, zoals de naam al verklapt, jonge (qua leeftijd of geest) ambtenaren van de Nederlandse overheidsinstellingen. Vandaag gaan de jonge ambtenaren kennisdelen, inspiratie op doen, hun netwerk uitbreiden en deelnemen aan een divers programm. Het thema van #JAD18 is #Hackyourself. In goed Nederlands inbreken in jezelf, het thema moedigt de jonge ambtenaar aan om uit zijn/haar comfortzone te stappen met als doel nieuwe ontdekkingen te doen of mogelijkheden te onderzoeken. Jonge Ambtenarendag 2018 is uitverkocht!

Internationale dag van de Zon

In navolging van de succesvolle Earth Day (22 april ) besloot in 1978 de Amerikaanse president Jimmy Carter om 3 mei uit te roepen tot International Sun Day. Hij wilde met de Internationale dag van de Zon benadrukken dat de ontwikkeling van zonne-energie belangrijk is.

Internationale Dag van de Persvrijheid

Op voorspraak van de Algemene Conferentie van de UNESCO verklaarde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (’93) 3 mei tot Internationale Dag van de Persvrijheid (World Press Freedom Day) om te benadrukken dat persvrijheid belangrijk is en om regeringen te herinneren aan hun plicht om het recht op vrijheid van meningsuiting te eerbiedigen en te handhaven zoals beschreven in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Thema 2018: De macht in toom houden. Media, Justitie en de rechtsstaat

Wetten die onafhankelijke journalistiek, vrijheid van meningsuiting en het recht op informatie beschermen zijn cruciaal in een beschaafde transparante democratische maatschappij waarin vrede, gerechtigheid en mensenrechten voorop staan. Misdaden tegen journalisten moeten ten allen tijden worden vervolgd. Om te zien hoe landen om gaan met de persvrijheid publiceert Reporters Without Borders elk jaar de World Press Freedom Index, Nederland staat op een mooie derde plaats. Niet geheel verrassend is dat Noord-Korea op de laatste plaats (180) staat.

Festival van het Vrije Woord

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid organiseert op de Internationale Dag van de Persvrijheid het Festival van het Vrije Woord. Het festival staat in het teken van persvrijheid in het digitale tijdperk. De rol van nepnieuws, desinformatie en de stroom aan niet of onjuist onderbouwde opinies op sociale media worden onder de loep genomen. De deelnemers krijgen een divers programma voorgeschoteld, inclusief buffet en een borrel na afloop.

Wereld Wachtwoorddag

Op initiatief van Intel werd in 2013 World Password Day in het leven geroepen. Het doel van deze dag is om internetgebruikers ervan te doordringen dat zij bij het verzinnen van wachtwoorden wat creatiever moet worden dan te kiezen voor: 123456, Password, 12345678, qwerty of 12345. Hackers kraken met groot gemak deze wachtwoorden en andere niet “sterke” wachtwoorden. Gebruik bijvoorbeeld deze gratis wachtwoordgenerator om veilige wachtwoorden te creëren die moeilijk te kraken of te raden zijn.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.