naakt tuinieren

2 mei– Naakt Tuinieren Dag | Tonijn Dag | AS Dag | Astronomie Dag | Free Comic Book Day | Fairtrade Week

Naakt Tuinieren Dag

Onder de noemer “niet omdat naakt tuinieren moet, maar omdat het kan” gaan vandaag overal ter wereld mensen op de eerste zaterdag van mei in hun blootje het onkruid wieden. Vanwege de simpele reden dat het vandaag World Naked Gardening Day (WNGD) is. Veel activiteiten kun je natuurlijk in je blootje doen, neem het badmintonnen maar eens in gedachte, maar het blijkt dat mensen naakt tuinieren, na naakt zwemmen, nog wel zien zitten om te doen.

Durf jij in je Eva’s kostuum te tuinieren?

Ik houd van tuinieren, maar naakt tuinieren zie ik toch echt niet zitten. Ben daar veel te preuts voor Maar er zijn dus echt mensen die de datum 7-05-2020 in hun agenda rood omcirkeld hebben en hier een heel jaar naar hebben uitgekeken.

Dr Elle Boag, hoogleraar Sociale Psychologie aan de Birmingham City University moedigt ons toch aan om vandaag lekker naakt de tuin in te gaan want zegt ze: “over het algemeen kan naakt tuinieren bijdrage aan een positief gevoel over je eigen lichaam en zo een boost geven aan je gevoel van eigenwaarde”. Ben ik overgehaald? Nee! Maar ik ga vandaag wel even een ommetje maken.

Wereld Tonijn Dag

World Tuna Day werd in 2011 opgericht door de Partijen Overeenkomst van Nauru (PON). Een dag die in 2012 voor het eerst wereldwijd werd gevierd en in 2016 werd omarmd door de VN. De 55ste plenaire vergadering van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besloot om vanaf 2017 2 mei als Wereld Tonijn Dag op de “dagen van” kalender te zetten. Hiermee kwam er een breder draagvlak om wetenschappelijke en technologische middelen in te zetten om de tonijnpopulatie te vergroten.

Wist je dat:

  • tonijnen een snelheid tot 75 km per uur kunnen bereiken?
  • tonijnen meer dan 900 meter diep kunnen duiken?
  • tonijnen 30 dagen nodig hebben om de Atlantische Oceaan over te steken?

Wereld AS Dag

Initiator ASIF organiseert jaarlijks op de eerste zaterdag van mei World AS Day . Het doel van deze dag is om axiale spondylartritis (axSpA) in de kijker te zetten om zodoende meer (naams)bekendheid te verkrijgen. In een aantal Europese landen wordt deze ziekte ook wel “Morbus Bechterew” (de ziekte van Bechterew) genoemd.

Wat is AxSpa?

Axiale Spondyloartritis (axSpA) is meer dan alleen maar een beetje rugpijn. Het is een reumatische ontstekingsziekte die relatief veel voorkomt bij jonge mensen. De ziekte van Bechterew is de bekendste vorm van axiale spondyloartritis.Bij axiale spondyloartritis raken vooral de gewrichten in de bekken en de wervelkolom ontstoken.

De ontstekingen veroorzaken chronische pijn en stijfheid. Door de ontstekingen kunnen de rug- of nekwervels met elkaar vergroeien waardoor de rug kan verstijven en krom groeien. De ziekte van Bechterew is de bekendste vorm van axiale spondyloartritis.

Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd in online activiteiten:

 

Deel dit bericht