2 juli – Dag van de Stoepkrijt | Nationale Veggie BBQ-maand | Wereld UFO Dag

Dag van de Stoepkrijt

Wat een feest! Het is Dag van de Stoepkrijt (Dag van de Kleur). Wist je dat stoepkrijten al eeuwen oud is? In de zestiende-eeuwse had je in Italië de “madonnari”, zij waren rondtrekkende kunstenaars die meehielpen met het bouwen van kathedralen. Wanneer de kathedraal af was moesten ze een andere bron van inkomsten zoeken. De madonnari hadden een lumineus idee, ze tekende met materialen zoals steenkool en krijt (stoepkrijt) de schilderijen die in de kathedraal hingen op de stoep na. Ze waren qua inkomsten wel compleet afhankelijk van de gulheid van de toeschouwers.

Je bent nooit te oud om te stoepkrijten

Nu nog vind je straatkunstenaars die de wereld rondtrekken om de meest mooie stoeptekeningen te maken, zelfs in 3D. De oorsprong van het moderne stoepkrijttekenen ligt echter in Groot-Brittannië. Alleen al rond 1890 leefden in Londen meer dan 500 straatkunstenaars die full-time bezig waren om de straten van Londen te versieren met stoepkrijt-tekeningen om op die manier geld op te halen voor een hun levensonderhoud.

Thema World Streetpainting Festival:Celebrate Art!

Van 5 tot en 8 juli wordt in de binnenstad van Arnhem voor de vijfde keer het World Streetpainting Festival georganiseerd. Aan dit krijtfestvial doen (inter)nationale toppers in 3D Street Painting mee, zoals: Nate Baranowski – USA, Vera Bugatti – Italië, Adry del Rocio – Mexico en het opkomend talent uit Nederland Maureen Kolhoff. De 3D kunstwerken zijn tot en met 21 oktober 2018 te bewonderen.

Nationale Veggie BBQ-maand

Wat bij onze Zuiderburen enkele jaren geleden begon als de Nationale Veggie BBQ-dag is intussen uitgegroeid tot een plantaardige grillfestijn van een hele maand. De initiator EVA heeft de vegetarische smaak goed te pakken en heeft de maand juli omgedoopt tot Veggie BBQ-maand!

Als je denkt dat het niet mogelijk is om vegetarisch te barbecueën dan heb je het mis! Op de website van EVA staan diverse tips & tricks voor een veggie bbq en natuurlijk ontbreken een aantal recepten niet. Je kunt ook andere voor je laten grillen; EVA organiseert in samenwerking met Lima de hele maand juli barbecues in Gent, Aalst, Antwerpen en Hasselt.

Wereld UFO Dag

Vandaag gaan we wereldwijd de hemel afzoeken naar UFO’s want, zo heb ik gelezen, dat is onder meer de bedoeling op Wereld UFO Dag. Het voornaamste doel echter is om mensen iets bij te brengen over UFO’s en om meer openheid te vragen over UFO-onderzoeken die door de overheid worden gedaan.

Wist je trouwens dat er sinds januari 2011 6.106 meldingen binnen zijn gekomen bij het UFO Meldpunt Nederland? Dat komt gemiddeld neer op 68 meldingen per maand en maar liefst 55% van de melders gelooft stellig in een buitenaardse verklaring.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.