1 juli – Nationale Komkommerdag | Keti Koti Festival | Reggae Dag

Nationale Komkommerdag

Op 15 juni was het National Cucumber Day in het Verenigd Koninkrijk. Nederland volgde in 2010 met de Nationale Komkommerdag, deze werd geïntroduceerd door GroentenFruit Bureau in samenwerking met telersverband K8. Er werd gekozen voor 1 juli met in het achterhoofd dat de zomervakantie voor de scholen dan snel begint en het zomerreces van de Tweede Kamer ook meestal dan kort daarna begint. Aanvang “komkommertijd” dus en wat is er mooier om kort daarvoor de Nationale Komkommerdag te vieren?

De multifunctionele komkommer

Tijdens een hittegolf, zoals nu,  kan een komkommer voor verfrissing zorgen. Het is namelijk een makkelijk mee te nemen ideale frisse dorstlesser. Ook is het handig als je verbrandt bent want het werkt heerlijk verkoelend. En wat dacht je van de komkommer als ingrediënt voor zomerse limonades? Wat ook heerlijk is, een smoothie van komkommer en honingmeloen of wat dacht je van een limedrankje met komkommerijs? Hop naar de groenteboer en haal maar een kilo of wat komkommer in huis!

Herdenking Slavernijverleden | Keti Koti Festival

Het Keti Koti festival is een festival ter viering van de afschaffing van de slavernij in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. De organisatoren hopen dat het Keti Koti Festival niet alleen de direct betrokkenen aanspreekt maar uiteindelijk alle Nederlanders. Tijdens het festival wordt er stilgestaan bij het verleden maar wordt vooral gekeken naar de toekomst. Rotterdam staat vandaag ook in het teken van het Keti Koti Festival.

De Nationale Herdenking Slavernijverleden vind plaats in het Oosterpark in Amsterdam. De herdenking begint om 13.00 met toespraken en kranslegging vervolgens en duurt tot 14.30. Daarna begint het gratis toegankelijk Keti Koti Festival, met meer dan 100 eetkramen, non food kramen & Surinaamse BBQ. En natuurlijk muziek!

Bigi Spikri

In Amsterdam wordt het festival om 11.00 met de Bigi Spikri parade geopend. Door mee te lopen in de Bigi Spikri parade geef je uiting aan het belang van de viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863. Looporkesten en brassbands zorgen tijdens de feestelijke parade voor swingende muziek.

Internationale Reggae Dag

International Reggae Day is een jaarlijks evenement ter ere van de muziekstijl reggae. Reggae is ontstaan uit verschillende muzieksoorten, waaronder Ska en Rocksteady. De muziek gaat vaak over wat de artiest heeft meegemaakt, en over het leven. De muziekstijl is ontstaan op Jamaica, een eilandje in het Caribisch gebied, het thuisland van vele bekende Reggae zangers waaronder Bob Marley. Dankzij hem werd de reggae-muziek wereldwijd populair.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.