2 januari – Dag van je Ex | Wereld Introversie Dag | Sciencefiction Dag

Dag van je Ex

Zit jij te wachten op Dag van je Ex? Ik niet, niet omdat ik mijn ex-partner haat maar vind het gewoon een beetje aparte dag. Hoe is Dag van je Ex ontstaan? Men zegt dat een journalist van het NRC Handelsblad zelf wilde ontdekken hoe makkelijk je een “dag van” landelijk kunt lanceren. En van alle dagen die je maar kunt bedenken kwam hij op het lumineuze idee om dan een Dag van je Ex te bedenken. Conclusie: je kunt dat vrij makkelijk realiseren, mits je de juiste kruiwagen(s) hebt. En dat is de manier waarop je een eigen “dag van” op de “dagen van kalender” kunt krijgen.

Ik wil een lans breken voor de ex

Waarom wil ik het opnemen voor de ex? Om de dood eenvoudige reden dat ik ook dé ex was die verantwoordelijk was voor het einde van het toenmalige huwelijk. Alle aandacht en sympathie gaat uit naar diegene die verrast werd met de aankondiging dat het huwelijk ten einde was. Weinig mensen staan er bij stil dat jij als de boodschapper ook verdriet hebt. Dat jij ook in een soort rouwperiode komt ondanks het feit dat je een nieuwe weg inslaat. Jammer vind ik het dat bijna iedereen de kant kiest van degene die van niets wist. Omdat ze “het zo zielig” vinden. Graag wil ik een lans breken voor de ex want ook hij of zij verdient een arm om de schouder en iemand die naar hen luistert waarom het niet meer ging. Luister eens naar de boodschapper en erken ook zijn of haar verdriet.

Wereld Introversie Dag

In 2011 werd voor het eerst voorgesteld om Wereld Introversie Dag op de “dagen van” te kalender te zetten. Het voorstel kwam van de klinisch psychiater en auteur Felicitas Heyne. Zij vond dat het tijd werd voor een “World Introvert Day”. Want in deze door extraverte mensen gedomineerde samenleving leiden introverte mensen, volgens haar, een moeilijker leven waarin zij een verhoogd risico lopen op fysieke en psychische aandoeningen zoals depressie, affectieve stoornissen en burn-out. Ook kunnen ze minder goed om met stress en zijn vaker ontevreden over hun leven. Hierdoor is de introverte mens gevoeliger voor verslavende middelen of drugsmisbruik en pleegt ze vaker zelfmoord dan de extroverte.

Laten alle extraverte mensen eens stil staan bij de dagelijkse worsteling die de introverte mens doormaakt. Zet eens een stap opzij en laat de introverte uit je schaduw stappen. Kijk eens naar hem of haar in plaats van er langs te kijken. Geef ieder mens het respect en de waardering die jezelf ook graag ontvangt.

Sciencefiction Dag

Misschien wist je het nog niet maar ik ben een groot liefhebber van sciencefiction (sci-fi). En dan moet je natuurlijk de laatste Star Wars film gezien hebben. En dat heb ik! Samen met een vriend naar de bioscoop gegaan want vrouwlief houdt er niet van. En wat heb ik genoten! Het enige wat ik hoop is dat dit niet het definitieve einde van Star Wars is. Ook al is Science Fiction Day niet echt een internationale dag, toch wordt deze dag wereldwijd gevierd door de sciencefiction fans.

Bedenker van moderne sciencefiction

Asimov wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke sciencefictionschrijvers aller tijden en hij heeft het woord robotica bedacht en was verantwoordelijk voor de introductie van de Three Laws of Robotics. Men denkt dat hij ongeveer 500 boeken en honderden korte verhalen heeft bewerkt en geschreven. Wanneer Asimov werd geboren staat niet officieel vast maar hij zelf vierde zijn verjaardag op 2 januari. En daarom wordt 2 januari wereldwijd gevierd als Science Fiction Day.

Deel dit bericht