1 januari – Nieuwjaarsdag | Nieuwjaarsduik | Nieuwjaarsvegen | Familiedag | Wereldvredesdag | Publiek Domeindag

Nieuwjaarsdag 2020

Een ieder heeft zo zijn eigen tradities op nieuwjaarsdag. Ik net zo. Wat ik graag doe is kijken en luisteren naar het Nieuwjaarsconcert door de Wiener Philharmoniker gevolgd door het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen. Op familiebezoek gaan om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen staat altijd boven aan het lijstje. Tenminste normaal gesproken.

Dit jaar loopt het anders. Dit jaar zijn we op 1 januari gewoon thuis. ’s Middags komen mijn ouders naar ons toe. Zo raar, want sinds jaar en dag gaan wij naar mijn ouders toe en schuiven we ’s avonds achter de zelfgemaakte linzensoep van mijn moeder. Dit jaar is het omgedraaid.

Drie Koningen

Aankomende zondag gaan we de familie in Nieuwegein een gelukkig nieuwjaar wensen want als je op nieuwjaarsdag niet kan dan ga je in ieder geval voor Drie Koningen even langs. En we doen dit niet omdat het een verplichting is of omdat het volgens gebruik zo hoort maar we doen het omdat het gewoon goed voelt! Klinkt misschien ouderwets en oubollig maar daar houd ik me liever aanvast dan dat ik deel uit maak van een maatschappij zonder normen en waarden, zonder respect, zonder fatsoen. Vraag me serieus af waar het allemaal naar toe gaat met onze samenleving.

Nieuwjaarsduik

Waar je niet op hoeft te rekenen is dat ik aan 1 van de 221 nieuwjaarsduiken meedoe. Ik ga liever binge-watching. Ja ja ik gooi er zomaar een hip woord in. Voor degene die niet weten wat binge-watching is volgt een korte uitleg: binge-watching is als je tussen de 2-6 afleveringen van dezelfde tv-serie in een dag(deel) kijkt. Heb het ook maar moeten opzoeken hoor, zo hip ben ik ook weer niet.

Hoe het allemaal begon

Sinds begin jaren ’60 duiken mensen op nieuwjaarsdag de koude Noordzee in. Tijdens die eerste duik deden 7 enthousiastelingen mee, intussen is het een niet meer weg te denken evenement met duizenden deelnemers. Dé rookworstenfabrikant sponsort deze duik sinds 1998 en trakteert deelnemers op een heuse goodiebag. Na de duik kun je nagenieten met een heerlijk bakkie warme snert.

Omdat de winter van 2019 niet echt koud was is de Noordzee relatief gezien niet zo koud. De actuele zeewatertemperatuur is gemiddeld 7 graden.

Nieuwjaarsvegen

Weet je wat ik doe? Ik probeer elke dag tenminste één goede daad te doen zoals bijvoorbeeld iemand in de rij voor de kassa voor laten gaan. De goede daad die ik vandaag kan doen, maar jullie ook, is meedoen aan het Nieuwjaarsvegen. Een initiatief dat Nederland Schoon enkele jaren geleden lanceerden. De bedoeling is dat we om klokslag 12.00 gewapend met bezem en vuilniszak de straat op gaan om onze eigen straat schoon te vegen.

Vuurwerkresten mogen trouwens gewoon bij het huishoudelijk afval. Terwijl ik dit neerzet denk ik “absurd eigenlijk dat we daar nu een landelijke campagne voor nodig hebben. Vroeger toen er nog geen drempels waren ruimde we onze eigen gemaakte rotzooi na het afsteken meteen zelf op”. Misschien wordt dit het decennium waar in oude tradities herleven? Ik hoop het wel.

Deze internationale dagen vieren we vandaag ook:

Deel dit bericht