2 februari – Maria Lichtmis | Crêpes Dag | Wereld Wetlands Dag | Groundhog Day | Ukelele Dag

Maria Lichtmis

Maria Lichtmis  staat ook bekend als “Opdracht van de Heer”. Veertig dagen na de geboorte van Jezus Christus brachten zijn ouders, Maria en Jozef, hem naar de tempel om Hem aan God op te dragen. Jezus werd “ een Licht voor de heidenen” genoemd, dat is ook waarom dit feest met veel (kaars)lichten werd gevierd. Al heel snel werd “de opdracht van Jezus in de Tempel” in de volksmond omgedoopt tot Maria Lichtmis, vanwege al dat (kaars)licht

Volgens bijgeloof is het zo dat als je op 2 februari ’s avonds pannenkoeken eet, je het hele jaar door gelukkig en rijk wordt. Vandaar dat Maria Lichtmis ook wel O.-L.-Vrouw schudt de pan genoemd wordt.

Crêpes Dag

Voor de liefhebber van het dunne pannenkoekje: tis Crêpes Dag vandaag. Bij deze dag hoort de volgende mythe: Tijdens het bakken van de overheerlijke crêpes houd je in je schrijfhand (je dominante hand) een gouden munt vast. Wanneer je de crêpe in de lucht gooit en opvangt met de pan dan wordt geloofd dat je dit jaar genoeg geld zult hebben. Ik weet wel wat ik zo ga doen. 😉

Wereld Wetlands Dag

De definitie van wetlands, zoals opgetekend in het Verdrag van Ramsar, luidt: “Waterrijke gebieden, moerassen, vennen, veen- of plasgebieden, natuurlijk of kunstmatig, blijvend of tijdelijk, met stilstaand of stromend water, zoet, brak of zout, met inbegrip van zeewater, waarvan de diepte bij eb niet meer is dan zes meter”. Kustzones en rivierdelta’s vallen hier ook onder.

Thema 2019 “Wetlands en klimaatverandering”

Klimaatverandering is een van de meest urgente problemen voor de mensheid en onze planeet. Het thema van dit jaar richt de aandacht op de essentiële rol van wetlands als een natuurlijke oplossing om met klimaatverandering om te gaan. Wereldwijd worden er activiteiten georganiseerd, zo ook in Nederland. Klik hier voor een overzicht.

Verhoogde hoeveelheden koolstofdioxide (CO2), methaan en andere broeikasgassen (BKG) in de atmosfeer zorgen voor klimaatverandering. De hoeveelheden koolstofdioxide (CO2) in onze atmosfeer is zelfs sinds het pre-industriële tijdperk met 40% toegenomen. Wetlands spelen een belangrijke rol bij het stabiliseren van de uitstoot van broeikasgassen en om de impact van klimaatverandering af te zwakken. De mariene ecosystemen zoals mangroves, zeegrasvelden en kwelders houden per hectare meer koolstof vast dan bossen, en zorgen hierbij voor opslag van CO2. En dat is één van de redenen dat wetlands een wapen zijn tegen klimaatverandering.

133e editie Groundhog Day

Als je denkt dat de jaarlijkse viering van Bosmarmottendag (Grundsaudaag, Murmeltiertag) achterhaald is dan kom je bedrogen uit, de Groundhog Day is ontzettend geliefd in Amerika. Volgens de folklore gaat het zo: als Punxsutawney Phil zijn schaduw ziet op 2 februari en terug loopt naar zijn holletje dan reken maar op nog zes weken winter. Ziet meneer zijn schaduw niet, dan is de lente onderweg. Als we kijken naar de nauwkeurigheid van de voorspellingen van Phil dan zou ik er niet al te veel waarde aanhechten, hij heeft slechts in 30% van de gevallen gelijk.

In Nederland vieren we ook een beetje Groundhog Day. Een aantal bioscopen in Nederland hebben er namelijk de traditie van gemaakt om op 2 februari de komedie Groundhog Day met in de hoofdrol Bill Murray te vertonen.

Wereld Ukelele Dag

De ukulele is een viersnarig instrument dat oorspronkelijk uit Portugal komt. Doordat tijdens het bewind van koning Kalākaua van Hawaï de ukelele tijdens officiële staatsbijeenkomsten werd bespeeld werd het een populair instrument op Hawaï. Artiesten zoals Bing Crosby en Elvis Presley gebruikten de ukelele in hun films en liedjes. De online ukelele muziekleraar en componist “Ukulele Mike” (61 jaar) riep in 2011 voor het eerst 2 februari uit tot Wereld Ukelele Dag. Het doel van deze dag is dat overal ter wereld ukelele spelers samenkomen en er gezamenlijk op los tokkelen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.