1 februari – Nationale Wiskunde Dagen | Herdenking Watersnoodramp | Naakt Werken Dag | Wereld Hijab Dag | Interreligieuze Harmonie Week

Nationale Wiskunde Dagen

Het evenement de Nationale Wiskunde Dagen staat al 25 jaar lang bekend als hét nationale evenement voor wiskundedocenten die les geven aan leerlingen van 12 tot 18 jaar van ieder schooltype. Er is weer een boordevol programma met inspirerende lezingen, workshops en nieuwe ideeën voor onderwijs. Als je denkt, ik ben wiskundedocent en ik wil hierbij zijn dan ben je voor dit jaar te laat. Misschien een ideetje om volgende jaar naar de Wiskunde Dagen te gaan?

Nationale Herdenking Watersnoodramp

Vandaag wordt herdacht dat in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 tijdens een zware noordwesterstorm en springtij de dijken bij Zeeland, West-Brabant en op de Zuid-Hollandse eilanden het begaven. Gevolg: de polders liepen over, huizen stortten in of spoelden weg. De Watersnoodramp  kostte in  totaal 1.836 mensen het leven; 865 in Zeeland, 677 in Zuid-Holland, 247 in Noord-Brabant en 7 in Noord-Holland. De resterende 40 stierven aan de gevolgen van de ramp. Meer dan 47.000 stuks vee en 140.000 stuks pluimvee verdronken.

In diverse gemeenten worden herdenkingen gehouden, echter de Nationale Herdenking is in de gemeente Schouwen-Duiveland. De herdenking wordt gehouden bij het Nationaal Monument Watersnood 1953.

Ga Naakt Werken, als je durft!

Even snel ophelderen voordat je het Adam of Eva kostuum “aantrekt”, het gaat er vandaag niet om dat je uít de kleren moet op kantoor ( mag natuurlijk wel) maar de oprichtster van “Working Naked Day”, Lisa Kanarek, bedoelt het “naakt werken” als metafoor voor thuiswerken in je meest comfortabele kleding. Als je aan deze dag meedoet plan dan géén teleconferentie in.

Wereld Hijab Dag: #FreeInHijab

Wereldwijd worden elke dag vrouwen die een hijab dragen gediscrimineerd, alleen omdat ze gewoon hun geloof volgen. Dit gebeurt op de arbeidsmarkt, onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, luchthavens, openbaar vervoer, restaurants, winkelcentra, parkeerterreinen, et cetera. Iedere vrouw heeft het recht om zich te kleden zoals zij dat wil. Iedere vrouw heeft het recht om een hoofddoek te dragen. De initiatiefneemsters van Wereld Hijab Dag willen met deze dag duidelijk maken dat zij uit vrije wil kiezen voor de hijab en dat ze niet gedwongen worden. Om hen hierin te steunen kun je een selfie plaatsen waarop je een A4tje vasthoudt met daarop geschreven #FreeInHijab

Echter, op het moment dat een vrouw gedwongen wordt om een bepaald kledingstuk of een hoofddoek te dragen strookt dat niet met mijn gevoel van rechtvaardigheid. Echter als een vrouw uit vrije wil kiest om een hijab te dragen moet dat worden geaccepteerd en mag deze vrouw nooit het doelwit zijn van discriminatie of slachtoffer worden van verbaal en/of fysiek geweld.

Wereld Interreligieuze Harmonie Week

De open brief Common Word between Us and You wordt gezien als de aanzet voor de Wereld Interreligieuze Harmonie Week. Net zoals de open brief richt de week zich tot de leiders van de islamitische religie en tot de leiders van de christelijke religie. Zij roepen de leiders op om met elkaar in dialoog te treden op basis van twee gemeenschappelijke fundamentele religieuze geboden; Heb God lief en Heb Uw naaste lief. De twee geboden vormen de kern van de drie monotheïstische religies (moslims, Joden en christenen) en bieden daarom de meeste kans op een interreligieuze dialoog die hopelijk zal leiden tot wereldvrede.

Interreligieuze Harmonie Week in Nederland

In veel landen worden tijdens deze week evenementen georganiseerd. Zo ook in Nederland. Op maandag 4, woensdag 6 en zaterdag 9 februari wordt door het Interreligieus Beraad Segbroek (IBS) activiteiten georganiseerd.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.