2 december – Internationale dag voor de afschaffing van de slavernij

Wereldwijd gaat het om 167 landen waar naar schatting 35,8 miljoen mannen, vrouwen en kinderen gevangen zitten in de moderne slavernij. Met “moderne slavernij” bedoelt de Walk Free Foundation; slachtoffers van mensenhandel, gedwongen arbeid, gedwongen huwelijken of seksuele uitbuiting. Helaas is uitbuiting en onderdrukking van alle tijden en komt in vele soorten en maten voor én is dichterbij dan je denkt.

Uitbuiting en onderdrukking van personeel

Buitenlandse diplomaten in Nederland behandelen soms hun huishoudelijk personeel als slaven en komen daar tot nu toe mee weg vanwege hun onschendbaarheid. Ik zuig dit niet uit de duim maar heb hierover een artikel gelezen in de Volkskrant. In dat artikel wordt ook verteld dat bij Stichting Fairwork twaalf gevallen van migranten bekend zijn die hier in Nederland door hun werkgever, de buitenlandse diplomaat, zijn uitgebuit.

Zwarte Piet

Het is eigenlijk te gek voor woorden dat in (en buiten) Nederland een groepje mensen zich druk maakt om de Nederlandse Zwarte Piet vanwege de link met slavernij.
Wellicht denk ik te simpel maar als ik slavernij echt zo erg vind dan zou ik met mijn spandoek en t-shirt voor de deuren gaan staan van de buitenlandse diplomaten in Nederland.
Laat het verleden rusten en maak je sterk voor mensen die nu te lijden hebben onder alle vormen van moderne slavernij!

Slavernij

Europeanen die slachtoffer zijn geworden van Afrikaans slavernij? Was het niet net andersom? Beide stellingen zijn waar, beide zijn net zo verwerpelijk. Het punt dat ik wil maken is dat als we het over slavernij hebben dan niet alleen aan de Trans-Atlantische slavenhandel van de 16de tot de 19de eeuw moeten denken. Dat zou een incompleet beeld geven.

Sinds de mens aan geschiedschrijving doet is er al sprake van slavernij, dus zo lang bestaat het minimaal. Slavernij kwam al voor in de Chinese, Indische, Amerikaanse indianenculturen. Net zo als in het Oude Egypte, Oude Griekenland, de Romeinen, de modernere Afrikaanse en Arabisch culturen.

Barbarijse zeerovers

Robert C. Davis, een Amerikaanse historicus, heeft een schatting gemaakt van het aantal gemaakte Europese christenslaven tussen 1530 en 1780. Volgens hem hebben de Barbarijse zeerovers in die periode bijna een miljoen tot waarschijnlijk één en een kwart miljoen Europese slaven afgevoerd naar de Ottomaanse ‘kaperrepublieken’ Algiers, Tunis en Tripoli
Maar Davis heeft bij zijn schatting geen rekening gehouden met de Europese christenslaven die uit Rusland en de Balkan werden meegenomen. Volgens de Turkse historicus Halil Inalcik heeft het Ottomaanse Rijk tussen 1450 en 1700 maar liefst 2,5 miljoen Poolse, Russische en Oekraïense slaven via de Krim afgevoerd.

Als je de moeite neemt om je in het onderwerp te verdiepen dan kan géén enkel land een ander land, zelfs geen enkele bevolkingsgroep een andere bevolkingsgroep de zwartepiet toespelen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.