3 december – 34ste Wereld Gehandicapten Dag

34ste Wereld Gehandicapten Dag

Thema van dit jaar: “Inclusion matters: access and empowerment for people of all abilities”.
Er bij horen is belangrijk, zo zou ik “inclusion matters” vertalen. De vertaling van het tweede gedeelte komt van Google Translate, het wordt vertaald als: “toegang en empowerment voor mensen van alle niveaus”.

Bij het woord empowerment gingen er niet meteen allerlei bellen rinkelen, dus ben op zoek gegaan naar de betekenis ervan. Wat ik de beste vertaling van “empowerment” vind is de volgende omschrijving: “het gebruik maken en ontwikkelen van je eigen capaciteiten om in economisch, sociaal en politiek opzicht actief meer gestalte te geven aan je eigen leven en dat van de gemeenschap waarvan je deel uitmaakt”.
Kortom, je neemt het roer in eigen handen om de koers van je leven uit te zetten. En het is zoals Einstein het al zei: “Tussen moeilijkheden liggen mogelijkheden.”

8ste Gehandicapten Dag in Nederland

De non-profit organisatie Gdag organiseert voor de achtste keer Wereld Gehandicapten Dag in Nederland. Een keur aan orginele acties komen uit hun koker, zoals: De Gouden Schop; de Muziek Top 10; de Boeken Top 10; een Foto Wedstrijd en de gedichtenwedstrijd Handicap and Poetry.

In elke provincie worden ook regionale activiteiten georganiseerd, wil je weten wat er in jouw provincie te doen is? Klik hier.

Gdag wil gedragsverandering bereiken

Gedragsverandering is broodnodig, niet alleen bij politici, wetenschappers, journalisten en ondernemers. Maar ook de valide burgers onderons zijn toe aan gedragsverandering, zal je een praktijkvoorbeeld aan de hand doen.

Waar zijn toch al die gehandicaptenparkeerplaatsen?

Als mindervalide even snel naar de stad, met je auto en je gehandicaptenparkeerkaart. Kan je uit eigen ervaring vertellen dat het een crime is. Want hoe vaak gebeurt het niet dat mensen zonder gehandicaptenparkeerkaart “even” hun oversized bolide parkeren op een voor gehandicapten bedoelde parkeerplaats. En waag het eens om daar iets van te zeggen, dan zijn de rapen gaar.

Onduidelijkheid

In mijn eigen gemeente ken ik de richtlijnen omtrent het gebruik van mijn gehandicaptenparkeerkaart. Gewoon overal vrij parkeren mits je gehandicaptenparkeerkaart in zicht ligt (behalve in parkeergarages). Maar op het moment dat ik in een andere gemeente wil parkeren beginnen de problemen want iedere gemeente hanteert zo haar eigen beleid. Bij de één mag je overal gratis parkeren, bij de ander niet. Bij de één heb je een parkeerschijf nodig, bij de ander niet. Waarom is er niet één richtlijn voor alle gemeenten? Stuk duidelijker!

In 2012 is een initiatiefwetsvoorstel voor gratis parkeren in elke gemeente in Nederland voor invaliden getorpedeerd door de Eerste Kamer.

Gratis parkeren?

Zo gratis is gratis niet, eerst moet je de kaart aanschaffen en daarna om de vijf jaar verlengen.
In mijn gemeente komt het in behandeling nemen van de aanvraag op €183,00 en verlengen op €99,00.
De kosten voor een medische keuring komen er ook nog bij. Ik kan helaas geen recente prijzen vinden maar 10 jaar geleden waren de kosten voor een medische keuring  € 205,00.

Oh ja, het in behandeling nemen is nog geen garantie dat je de kaart krijgt!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.