2 augustus – Internationale dag voor de Gouden Leeuwaapjes | Solar Weekend Festival

Internationale dag voor de Gouden Leeuwaapjes

Voordat de Olympische Spelen in Rio de Janeiro op 5 augustus 2016 officieel werden geopend met het ontsteken van het Olympisch vuur met de Olympische vlam had de vlam een behoorlijk lange tocht achter de rug. In drie maanden tijd reisde de vlam door en langs meer dan 300 Braziliaanse  steden. Op 2 augustus 2016 droeg Andreia Martins, biologe bij Associação Mico-Leão-Dourado (AMLD), de Olympische fakkel door het leefgebied van de gouden leeuwaapjes. Andreia werd geselecteerd als Olympische fakkeldrager vanwege haar 20 jaar lange inzet om de gouden leeuwaapjes te behoeden voor uitsterven en te zorgen voor een groter leefgebied.

De gemeenteraad van Silva Jardim, de geboorteplaats van Andreia Martins, riep 2 augustus 2016 uit tot “Dia do Mico-Leão-Dourado” (dag voor de Gouden Leeuwaapjes). In 2017 besloten Associação Mico-Leão-Dourado (AMLD) en Save The Golden Lion Tamarin (SGLT) 2 augustus uit te roepen tot International GLT Day.

Op de Rode Lijst

De gouden leeuwaapjes behoren met hun 600 tot 800 gram en gemiddelde lengte van 30 centimeter tot de grotere klauwaapjes. Het zijn schattige fel oranje gekleurde aapjes die in het wild uitsluitend voorkomen in het Braziliaanse Atlantische kustregenwoud oftewel “Mata Atlântica”. Door oprukkende steden, wegen en landbouw werd de habitat van de gouden leeuwaapjes teruggebracht tot een speldenknop. Grote stukken bos stonden niet meer met elkaar in verbinding waardoor de leeuwaapjes elkaar niet meer bereiken en daardoor inteelt kan ontstaan. Het gevolg: in de jaren ’70 waren er nog 200 gouden leeuwaapjes over en kwamen ze op de lijst van ernstig bedreigde diersoorten terecht. http://www.iucnredlist.org/details/11506/0

Hebben de gouden leeuwaapjes nog een toekomst?

De reddingsboei voor de gouden leeuwaapjes is het creëren van een groot aaneengesloten leefgebied. De Braziliaanse stichting AMLD (Associação Mico-Leão-Dourado) zet zich in om versnipperde stukken bos weer met elkaar te verbinden. Want hoe groter het leefgebied hoe groter de overlevingskansen. AMLD heeft niet stilgezeten, er is inmiddels een aaneengesloten beschermde gebied beslaat inmiddels van 13.000 hectare.

Solar Weekend Festival: “Imagine:Defining Creativity”

In Roermond begint blijkbaar het weekend al op donderdag want vandaag begint het Solar Weekend Festival! Nee geintje, het festival is in 2005 begonnen als een tweedaags (weekend)festival voor kunstenaars en muziekliefhebbers. Vanaf 2013 is het uitgegroeid naar een vierdaags festival dat al op donderdag begint.

Wat kun je verwachten? Je krijgt een divers programma met zowel dj’s, rappers en bands voorgeschoteld. Maar wat eigenlijk nog belangrijker is dan de muziek, is de creativiteit die Solar kenmerkt. Prachtige bouwwerken, gezellige spelletjes, komisch theater en natuurlijk het legendarische waterpistolengevecht. Op Solar Weekend Festival maak je het allemaal mee!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.