1 augustus – Wereld Middelvinger Dag | World Wide Web Day | Wereld Borstvoeding Week

Wereld Middelvinger Dag

De eerste vraag die bij mij omhoog borrelt is: waarom specifiek op 1 augustus Wereld Middelvinger Dag (World Middle Finger Day)? De volgende verklaring heb ik gevonden; de bedenkers wilde Wereld Middelvinger Dag op gepaste afstand tussen 4 juli en 11 september inplannen. Zodoende zijn ze uitgekomen op 1 augustus. Vraag 2: wat is de reden voor deze “steek-je-middelvinger-op” dag? De bedenker vond het nodig om een wereldwijde dag in het leven te roepen waarop mensen hun recht op vreedzaam protest uitoefenen maar dan wel met het ultieme universele gebaar van verzet of ontevredenheid: de middelvinger!

Hoe vier je deze dag? Nou eigenlijk heel simpel; steek op de meest creatieve manier je middelvinger op, maak er een foto (selfie) van, vertel voor wie jouw middelvinger is bestemd en deel het op social media met hashtag #wmfd2018. Klaar!

World Wide Web Day

Toch wel leuk dat de uitvinders van het World Wide Web een eigen “dag van” hebben. Buiten de titel “Sir” heeft Tim Berners-Lee noch faam noch rijkdom overgehouden aan deze wereldveranderende uitvinding (1989). Maar wist je dat Robert Cailliau, een Belgische informaticus, mede-uitvinder en grondlegger van het World Wide Web is? Nu wel. 😉

Waar zouden we zijn zonder Google?

Wereldwijd zijn meer dan 1,24 miljard* websites actief en de meest populaire site is toch onze moderne encyclopedie Google gevolgd door Facebook en YouTube. Ik zal open kaart spelen…..ik ben helemaal weg van Google en soms vraag ik mezelf weleens het volgende af: hoe heb ik me al die jaren kunnen redden zonder Google.

*(bron: vpnmentor.com)

Wereld Borstvoeding Week

De Borstvoeding Week wordt ieder jaar gehouden van 1 tot en met 7 augustus en dit jaar valt de Nederlands Borstvoeding Week tegelijkertijd. Het doel van de week is om het geven van borstvoeding te stimuleren en e gezondheid van baby’s over de hele wereld te verbeteren. Borstvoeding in combinatie met voedzame aanvullende voeding leveren hoogwaardige voedingsstoffen en voldoende energie op en kunnen helpen bij het voorkomen van honger, ondervoeding en obesitas. Borstvoeding betekent ook voedselzekerheid voor zuigelingen en prettige bijkomstigheid: je kan langer dan 2 jaar borstvoeding geven.

Borstvoeding, fundering voor het leven

Deze week, die wordt gecoördineerd door de World Alliance for Breastfeeding Action, heeft dit jaar als slogan: “Borstvoeding, fundering voor het leven”. In een wereld vol ongelijkheid, crises en armoede, vormt borstvoeding de basis van levenslange goede gezondheid voor baby’s en moeders.

Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s die moedermelk krijgen statistisch gezien gezonder zijn (en blijven) dan baby’s die alleen flesvoeding hebben gehad. Het blijkt dat de BB’s ( Borstvoeding Baby’s) een lager risico lopen op oor-, borst-, buik-, nier- en urineweginfecties. Eveneens hebben ze een lager risico op allergieën, type 2 diabetes, obesitas, kanker bij kinderen en wiegendood. Moeders die borstvoeding geven hebben een lager risico op het ontwikkelen van borst- en eierstokkanker en osteoporose. Dat zegt Janet Calvert (Regional Breastfeeding Lead for the PHA) in 2016 op de website van Public Health Agency.

Waarom stoppen met borstvoeding?

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen besluiten om te stoppen, bijvoorbeeld vanwege ziekte, schaamte om te voeden in het openbaar en zich daardoor dus sterk aan huis gebonden voelend, willen uitgaan zonder kindje of kolfapparaat, vanwege pijn of niet op het werk willen (of kunnen) kolven.

Stoppen met borstvoeding omdat het lichamelijk of geestelijk niet gaat maakt je nog geen slechte moeder.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.