18 november – Wereld COPD Dag | Europese Antibioticadag |Prostaatdag | Mickey Mouse Dag

Prostaatdag

Vandaag is het “Prostaatdag” voor de volgende doelgroep: studenten, verpleegkundigen, patienten, beleidsmakers, huisartsen, medisch oncologen, radiotherapeuten en urologen.
Tijdens deze dag spreken professionals met beleidsmakers over de stand van zaken betreffende de innovaties, ontwikkelingen, diagnose, behandelingen, kwaliteit en organisatie aangaande de prostaatzorg in de regio zuid west Nederland. Locatie: onderwijscentrum van het Erasmus MC te Rotterdam.

De prostaatdag is vrij toegankelijk voor patiënten, hun naasten en andere belangstellenden; aanmelden via de website www.prostaatpartners.nl.

Wereld COPD Dag

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte). COPD is een longziekte die niet meer overgaat, de longen zijn onstoken en uiteindelijk gaan de longblaasjes kapot. Daardoor kun je het benauwd krijgen of veel moeten hoesten en slijm ophoesten. Je wordt kortademig, de spierkracht gaat achteruit en er kan gewichtsverandering optreden. Dit heeft natuurlijk invloed op de kwaliteit van je leven, je kunt niet meer alles zelf en zult in sommige hulp moeten accepteren. Dat zijn geen prettige vooruitzichten.

Hoe weet ik of ik risico loop?

Blijkbaar lopen 300.000 mensen groot risico op COPD zonder dat ze dat zelf weten. Om te weten of je tot die 300.000 mensen behoort kun je een simpele online test invullen en dan weet je binnen 1 minuut of je verhoogt risico loopt, klik hier om de test te maken.

“Het is niet te laat.”

Omdat het vandaag COPD Dag is kun je in veel ziekenhuizen vandaag een gratis longfunctiemeting laten doen.
Ik zou het je zeker aanraden als je:

  • rookt of hebt gerookt
  • astma, longontsteking en/of andere longziekten hebt
  • de erfelijke ziekte alpha-1 voorkomt in je familie
  • in aanraking bent geweest met schadelijke stoffen, zoals houtstof, lijm en verfdampen
  • in een omgeving woont waar veel luchtvervuiling is zoals bijvoorbeeld fijnstof

Het is niet te laat ( thema 2015 ) om maatregelen te treffen voor gezonde longen.

Europese Antibioticadag

Vandaag wordt in heel Europa aandacht gevraagd voor het verantwoord gebruik van antibiotica bij mens en dier. Door verkeerd en teveel gebruik van antibiotica zijn steeds meer bacteriën resistent tegen (ongevoelig voor) de werking ervan met als gevolg dat het aantal infecties door resistente bacteriën toeneemt. Het risico daarvan is dat ziektes, zoals longontsteking of blaasontsteking moeilijker of niet meer behandeld kunnen worden.

De slogan van 2015 is: “Antibiotica, gebruik ze goed en alleen als ‘t moet.’”

Mickey Mouse Dag

Zondag 18 november 1928 wordt gezien als de verjaardag van Mickey Mouse. Op die bewuste zondag werd Steamboat Willie als sneakpreview vertoond voor de film Gang War.
In de tekenfilm Steamboat Willie veranderde Mickey en Minnie de lading van een vrachtboot, inclusief levende have, in een orkest. Achteraf gezien was dit de eerste commercieel succesvolle tekenfilm met een volledig synchrone geluidsband.

Ondanks het feit dat Steamboat Willie niet de eerste Mickey Mouse tekenfilm was wordt het wel beschouwd als Mickey’s ware debuut … en verjaardag! Gefeliciteerd Mickey!
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.