19 juni – Wereld Drentelen Dag | Dag voor de Uitbanning van Seksueel Geweld tijdens Conflicten | Martini Dag | Sikkelcel Dag

Wereld Drentelen Dag

Er zullen hele volksstammen zijn die niet weten wat drentelen is, simpelweg omdat het in deze jachtige tijd niet het soort woord is dat standaard in het woordenboek van de homo sapiens hectica voorkomt. Je kunt drentelen in de context van World Sauntering Day het beste vertalen met doelloos rondlopen. De bedenker de heer W.T. Rabe kwam met deze dag aanzetten (1979) als tegenhanger van het fenomeen joggen dat eind jaren tachtig een ware rage was. Hij vond dat mensen beter konden gaan wandelen zodat ze aandacht konden schenken aan de wereld om hen heen. Gewoon lekker doelloos een ommetje maken, een beetje mijmeren, even stoppen en aan een roos ruiken. Kortom, stap uit de mallemolen van het leven en geef je geest een pauze van alle druk van je omgeving. Het zal je goed doen!

Dag voor de Uitbanning van Seksueel Geweld tijdens Conflicten

Dit jaar zal de Internationale Dag haar aandacht vestigen op de noodzaak voor een op overlevenden gerichte aanpak. Waarom? Slachtoffers kampen vaak met depressies, posttraumatische stress problemen en schaamte. Ze worden vaak verantwoordelijk gehouden met als gevolg sociale uitsluiting maar ook huiselijk geweld, stigmatisering, represailles, HIV/AIDS, blijvende beschadigingen aan voortplantingsorganen en zwangerschappen. De schaamte en sociale gevolgen zorgen ervoor dat vrouwen zwijgen.

Met de op overlevenden gerichte aanpak zijn de slachtoffers verzekerd van een groot deel van de hulp die ze nodig hebben en kunnen ze de stigma’s tegengaan waarmee overlevenden van conflictgerelateerd seksueel geweld en hun kinderen te maken hebben. Daarnaast blijft het essentieel om genderongelijkheid te erkennen en aan te pakken als de oorzaak en aanjager van seksueel geweld, in tijden van oorlog en vrede.

Wat betekent “conflictgerelateerd seksueel geweld”?

De term “conflictgerelateerd seksueel geweld” heeft betrekking op verkrachting, seksuele slavernij, gedwongen prostitutie, gedwongen zwangerschap, gedwongen abortus, gedwongen sterilisatie, gedwongen huwelijken en elke andere vorm van vergelijkbare seksueel geweld tegen vrouwen, mannen, meisjes of jongens die direct of indirect in verband kan worden gebracht met een (gewapend) conflict. Steeds meer wordt tijdens oorlog en conflicten seksueel geweld ingezet als machtswapen en als wapen om een samenleving te ontwrichten.

Wereld Martini Dag

Sporadisch komt het voor dat ik aan James Bond denk, meestal gebeurt dat wanneer ik een glas Martini in mijn hand heb of als World Martini Day voor de deur staat. Het lievelingsdrankje van James Bond is Vodka Martini, die volgens het oorspronkelijke recept geroerd en niet geschud werd (“stirred, not shaken”). Dat James Bond in de film vroeg om een “shaken, not stirred” werd destijds bijna als een soort heiligschennis gezien onder het gilde van de cocktailmakers. Dus of we nu een “stirred, not shaken”, of een Vodka Martini met of zonder een olijf lekker vinden, de beste manier om Wereld Martini Dag te vieren is om er eentje te drinken natuurlijk. Proost!

Wereld Sikkelcel Dag

Sikkelcelziekte is een aangeboren en erfelijk ziekte van het bloed en komt het meeste voor in etnische groepen waar van oudsher malaria heerst. De meeste mensen met de ziekte hebben een Afrikaanse, Arabische of Aziatische achtergrond. Bij iemand met sikkelcelziekte leven de rode bloedcellen minder lang en zijn ze minder goed in staat om zuurstof te vervoeren. Een gezonde bloedcel leeft 120 dagen, bij sikkelcelziekte verdwijnen de sikkelcellen meestal al na ongeveer 10 tot 20 dagen. Hierdoor kan het beenmerg niet snel genoeg voldoende nieuwe rode bloedcellen produceren om de afgebroken cellen te vervangen en er ontstaat bloedarmoede.

Naar schatting zijn in Nederland tussen de 1.000 en 1.500 sikkelcelpatiënten waarvan 2/3 deel kind is. De helft van de kinderen in Nederland met sikkelcelziekte is van Afrikaanse afkomst en daarvan is een derde afkomstig uit Suriname, Curaçao of de Nederlandse Antillen.

Deel dit bericht