19 februari – Internationale Dag tegen Homofobie in het Voetbal

Dag tegen Homofobie in het Voetbal

De jaarlijkse Internationale Dag tegen Homofobie in het Voetbal (International Day against Homophobia in Football) valt niet random op 19 februari. Het is namelijk de geboortedag van Justin Fashanu. Leuk zul je misschien denken maar wat heeft dit met deze dag te maken? Alles, kan ik je vertellen. Deze jongeman kwam in 1990 uit de kast en was daarmee ook de enige Britse voetballer die tijdens zijn carrière voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Het uit de kast komen had grote gevolgen voor hem, het voetbal spelletje werd er niet leuker op.

Wie was Justin Fashanu?

Voordat Justin uit de kast kwam gingen er al enige tijd de geruchten rond dat hij gay-nachtclubs en gay-bars bezocht. Zijn toenmalige coach Brian Clough was daar klaarblijkelijk niet gecharmeerd van en noemde hem en public “a bloody poof!” (“een vuile flikker!”). Nadat hij uit de kast was gekomen werd zijn leven er niet beter op. Bij elke club waar hij nadien voetbalde maakten supporters hem het leven zuur, collega’s vielen over hem heen en zelfs zijn broer sprak zijn afkeer uit over de geaardheid van zijn broer. Uiteindelijk verliet hij door alle controverse in 1994 het profvoetbal.

Maar of dat nog niet genoeg was deed in 1998 een zeventienjarige jongen aangifte van seksueel misbruik tegen hem. Toen het nieuws van het vermeende misbruik bekend werd, schreef de pers dat in Amerika een arrestatiebevel tegen Fashanu was uitgevaardigd. Zo als zo vaak was de pers alleen maar uit op sensatie, Fashanu is toen wel ondervraagd maar wegens gebrek aan bewijs nooit gearresteerd. Uiteindelijk was het deze affaire de druppel die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen. In het zelfde jaar pleegde Fashanu zelfmoord.

Regenboogweekend Vlaanderen 2019

Aankomend weekend staat het prof- en amateurvoetbal in Vlaanderen in het teken van diversiteit en gelijkheid. De regenboogkleuren worden geassocieerd met de LGBTQIAP-gemeenschap, maar Voetbal Vlaanderen wil niet alleen strijden tegen homofobie. Racisme en andere vormen van ongelijkheid staan ook op de agenda. Het regenboogweekend is een oproep voor meer gelijkheid én verdraagzaamheid.

Regenboogweekend Nederland 2018

Vorig jaar droeg sportend Nederland in het weekend van 13 en 14 oktober de regenboogband om te laten zien dat zij vinden dat sport voor iedereen moet zijn en dat op het sportveld iedereen gelijk is, ongeacht welke seksuele geaardheid je hebt. Helaas blijkt dat nog een utopie te zijn.

De John Blankenstein Foundation en de Centrale Spelersraad (CSR) waren in 2017 en 2018 de initiators van de actie dat alle aanvoerders in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en Eredivisie Vrouwen voetbal een regenboogband aanvoerdersband droegen. De regenboogband staat voor inclusiviteit, en dat is wat de boodschap van deze actie was. Sport is voor iedereen, ongeacht leeftijd, afkomst, seksuele voorkeur of geslacht!

Waarom moet je zeggen dat je homo bent?

Als ik me voorstel dan zeg ik; “Goedendag, mijn naam is Gina”, en daarmee is de kous af. Waarom zou ik moeten zeggen wat mijn seksuele voorkeur is? Stigmatiseer ik mezelf dan juist niet? Voegt het iets toe als je weet dat iemand hetero of homo is? Waar ik bang voor ben is dat juist op het moment dat je hét moet gaan zeggen dat je daarmee bevestigt dat het niet oké is als geen hetero bent? Ik kom toch ook niet binnen huppelen met de mededeling dat ik linkshandig ben? Zo jammer dat we elkaar niet kunnen zien als “mens”. Kijk naar elkaar zonder vooroordeel.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.