19 augustus – Internationale dag van de Humanitaire hulp | Internationale Dag van de Orang-oetang | Wereld Fotografie Dag

Internationale dag van de Humanitaire hulp

Vandaag eren we alle humanitaire medewerkers die hun leven hebben verloren tijdens het verlenen van noodhulp. En eren we alle hulpverleners die onbaatzuchtig en met gevaar voor eigen leven zich blijven inzetten om slachtoffers van natuurrampen of gewapende conflicten te helpen ongeacht waar ze zijn en zonder discriminatie op grond van nationaliteit, geaardheid, religie, geslacht, ras of andere factoren.

Misschien kun je de terroristische aanslag op het VN-hoofdkwartier in Bagdad in 2003 nog herinneren? Bij die bomaanslag op 19 augustus verloren 22 medewerkers van de VN hun leven. Als eerbetoon aan de slachtoffers van 2003 heeft de Algemene Vergadering van de VN vijf jaar later besloten om 19 augustus uit te roepen tot World Humanitarian Day.

WHD 2018 campagne: #NotATarget

Op World Humanitarian Day (WHD) staat de wereldwijde online campagne #NotATarget nog steeds centraal. Een campagne die van de wereldleiders eist dat zij alles in het werk stellen om de miljoenen slachtoffers van gewapende conflicten te voorzien van voedsel, water en veilig onderdak! Dat volgens het oorlogsrecht ziekenhuizen, patiënten, medisch personeel, burgers en humanitaire medewerkers in oorlogs- en conflictgebieden worden beschermd in plaats van hen te zien als een strategisch doelwit. Het bombarderen van ziekenhuizen, per ongeluk of met opzet, is niets meer dan een lafhartige oorlogsmisdaad.

Definitie oorlogsrecht

Internationaal humanitair recht of humanitair oorlogsrecht (soms ook kortweg oorlogsrecht genoemd) is het recht dat geldt ten tijde van een gewapend conflict. Het internationaal humanitair recht gaat alleen over het recht dat geldt tijdens een oorlog (jus in bello) en gaat er niet om of het wel gerechtvaardigd was om die oorlog te beginnen (jus ad bellum). Ook het recht van neutraliteit valt niet onder het humanitair oorlogsrecht omdat het doel niet humanitair van aard is. Internationaal humanitair recht heeft wel betrekking op de behandeling van personen tijdens een gewapend conflict, alsmede de methoden van oorlogsvoering (waaronder verboden wapens) en het bestuur van bezette gebieden. (bron: wikipedia)

Internationale Dag van de Orang-oetan

Het meest voor ons aansprekende slachtoffer van de palmolie-industrie is de orang-oetan. Door het aanleggen van palmolieplantages worden in rap tempo gigantisch veel bomen omgekapt, ergo hun habitat wordt steeds kleiner waardoor hun aantal drastisch afneemt. Er moet iets worden gedaan voor de bescherming van de orang-oetans en de regenwouden op Borneo en Sumatra en dat is waar International Orangutan Day voor staat.

Volgens de laatste berekeningen van het IUCN ( Rode Lijst) leven er 14.613 orang-oetans op Sumatra en 104.700 op Borneo. Misschien denk je bij het zien van de aantallen: “dat zijn er nog genoeg”. Bedenk wel dat de gehele populatie van orang-oetans met ruim 60% is afgenomen en voor de orang-oetans op Borneo geldt dat in de laatste 40 jaar hun aantal met meer dan 50% is afgenomen. Tijd voor actie. Stop met het kappen van het regenwoud!

Wereld Fotografie Dag

De datum van 19 augustus is niet gekozen omdat in het verre verleden dat de datum was waarop de eerste foto het licht zag. Op 19 augustus 1839 kocht de Franse regering een patent op van een fotografisch proces (daguerreotypie) dat in 1837 was uitgevonden door de Fransman Louis Daguerre. De eerste blijvende foto (1826) komt op naam van de Franse uitvinder Joseph Nicéphore Niépce.

Neem een foto, deel je leven op World Photo Day en sponsor zo het goede doel. Doe je mee?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.