19 april – Bicycle Day | Landelijke Dag tegen Pesten | Nationale Secretaressedag

Bicycle Day

Als je denkt dat Bicycle Day een “dag van” over de fiets is dan moet ik je teleurstellen, alhoewel het heeft er wel zijdelings mee te maken. Het verhaal gaat dat op 16 april 1943 de Zwitserse chemicus Albert Hofmann via zijn vingertoppen per ongeluk een beetje LSD innam. Als hij daarna zijn ogen sluit ziet hij allerlei fantastische felgekleurde beelden en vormen.Voor de kenner onder ons, de zogenaamde “closed-eye visuals”. Op 19 april 1943 besluit hij om doelbewust een ietsiepietsie meer in te nemen zodat hij de effecten kon bestuderen. De effecten waren zo hevig dat hij op zijn fietst sprong en zwaar trippend en trappend de allereerste LSD-trip ter wereld meemaakte. Dat is de reden dat deze dag Bicycle Day wordt genoemd.

Landelijke Dag tegen Pesten

Als de Landelijke Dag tegen Pesten voorbijkomt dan moet ik meteen terugdenken aan mijn lagereschooltijd. In die tijd was ik een tenger meisje met lange blonde vlechten. Een aantal jongens, die een paar klasse hoger zaten, werden door een voor mij zeer welbekende klasgenoot opgestookt om aan mijn vlechten te trekken. Ik zie mezelf daar nog staan, omringd door die jongens. één van hen trok dan aan mijn vlechten. Natuurlijk weet je wat er gaat gebeuren maar toch probeerde ik het altijd vooraf netjes op te lossen. Voordat er iets was gebeurd waarschuwde ik de groep jongens: “Wie aan mijn vlechten trekt krijgt een dreun”.

Dat maakte natuurlijk weinig indruk maar ik hield wel woord. De eerste die aan mijn vlechten trok ging ik te lijf, ik mocht dan wel tenger zijn maar ook redelijk sterk. Menig jongen heeft het onderspit moeten delven. Natuurlijk is vechten nooit de oplossing als je wordt gepest, het is maar een kortdurend lapmiddel. Uiteindelijk hield het pas op toen die jongen niet meer op mijn school zat.

Wanneer plagen (cyber)pesten wordt

De kinderen (of volwassenen) die het meeste gevaar lopen om gepest te worden zijn diegene die niet in het hokje “alledaags” te proppen zijn. Ze zijn géén eenheidsworst zoals het gros van de kudde. Ze zijn uniek! Vraag: handelt de pester uit het gevoel van (on)macht of meer uit jaloezie? Die vraag kan de pester denk ik het beste zelf beantwoorden.

Stop Pesten Nu!

Ongeacht hoe oud; pesten drijft menig slachtoffer tot wanhoop. Hij/zij verliest zijn/haar zelfvertrouwen, eigenwaarde, wordt angstig en ontwikkelt een negatief zelfbeeld. Het kan zulke erge vormen aannemen dat het slachtoffer van pesterijen géén andere uitweg ziet dan zelfmoord te plegen. En daar zien we vaak genoeg voorbeelden van voorbijkomen.

Wij moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen! Dus als je ziet dat iemand gepest wordt, ga dan niet op een afstandje staan te kijken, of wat nog erger is een filmpje maken voor op YouTube of voor in de GroepsApp. Neem het op voor diegene en zeg tegen de pester dat jij dit NIET accepteert.

Nationale Secretaressedag

Elke 3e donderdag van april vieren we secretaressedag. Als ik er even over nadenk vind ik “secretaressedag” eigenlijk toch een stigmatiserende en niet gendervriendelijke benaming voor een “dag van” voor een beroep dat zowel door mannen als door vrouwen wordt uitgeoefend. Wat dat betreft zijn ze in de Verenigde Staten meer vooruitstrevend als hier in Nederland. Daar is “Secretaries Day” (Secretaressedag) inmiddels omgedoopt tot “Administrative Professionals’ Day”. En dat is logisch, zou wijlen Johan Cruijff hebben gezegd.

Het wordt tijd dat we in Nederland de naam van Secretaressedag gaan veranderen. Wat dacht je van “Secretariaatsmedewerkerdag” of de “Nationale PA-dag” ? (PA=persoonlijk assistent). Ik wacht op de eerste actiegroep die zich hier sterk voor gaat maken.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.