18 september – Prinsjesdag 2018 | Wereld Bamboedag

Prinsjesdag 2018

Een dag die bol staat van tradities: de route met de koets door Den Haag, het voorlezen van de Troonrede in de Ridderzaal en natuurlijk de balkonscène. Waar je echt niet om heen kan is de hoedjesparade; spiegeltje spiegeltje aan de wand wie heeft de mooiste en grootste van het land. Wat ook al een aardige traditie is geworden is het uitlekken van (delen van) de Miljoenennota voor Prinsjesdag. En de traditie heeft een vervolg gekregen voor Prinsjesdag 2018

Het nieuwe parlementaire jaar begint

Na het uitspreken van de Troonrede zal minister Hoekstra van Financiën om 15.00 het “derde dinsdag in september” koffertje met daarin de Miljoenennota en de Rijksbegroting 2019 aan de Tweede Kamer aanbieden. Waar ik nog meer naar uitkijk zijn de Algemene Politieke Beschouwingen, zal deze zeker gaan volgen op NPO politiek. Even een tip: dit jaar zijn de Algemene Politieke Beschouwingen op woensdag en vrijdag.

Waar is het feestje? Niet hier!

De vlag kan uit, slingers mag je ophangen en het is toegestaan om vandaag flink op een toetertje te blazen en dat allemaal vanwege de feestbegroting die het kabinet vandaag presenteert. Want je kan toch echt spreken van een feest als 95% er volgend jaar gemiddeld 1,5% koopkracht op vooruit gaat. In Jip en Janneke taal:  je zou dan 1,5 x meer producten en/of diensten kunnen kopen. Tenminste zo wordt het gebracht,  mensen met lage inkomens en uitkeringsgerechtigden gaan gemiddeld slechts 1% er op vooruit.

Wat nog meer de feestvreugde tempert is dat de huren, huizenprijzen en zorgverzekering omhoog blijven gaan en toeslagen omlaag. Energie, gas en licht worden duurder. Vergeet de BTW-verhoging van 6 naar 9% niet. Voor boodschappen, kraanwater en medicijnen moet straks meer worden betaald. Net zoals voor de schoenmaker, kleermaker, kapper en fietsenmaker. En wat dacht je personenvervoer, boeken, bloemen, planten en boomkwekersproducten. Dat zijn nog eens niet alle producten en diensten die duurder worden. De stijging zit verwerkt in de koopkracht maar desalniettemin, als ik naar mijn eigen portemonnee kijk geloof ik niet dat ik juichend 2019 in ga.

Hoe hoog worden de zorgkosten in 2019?

De zorgkosten worden met € 124,- per jaar verhoogd, omgerekend komt dat uit op €10,33 per maand. Wordt dat een probleem? Laat ik het zo zeggen, sinds een paar jaar zit er een daling in het aantal wanbetalers van de zorgverzekering. De stand van zaken op 1 juli 2018: ongeveer 231.000 wanbetalers waarvan circa 190.000 al langer dan twee jaar tot die categorie behoren. Zal de daling doorzetten of komt er een kentering? Ik kom hier op terug!

Wereld Bamboedag

Als ik bamboe zeg, denk jij dan ook meteen aan een panda? Ik wel, maar bamboe kent echt veel meer toepassingen dan je in eerste instantie zou denken. Daarom wordt op Wereld Bamboe Dag aandacht gevraagd voor de vele toepassingsmogelijkheden van bamboe. De organisatie achter Wereld Bamboe Dag promoot met hart en ziel het product bamboe omwille van het milieu en de economie. Bamboe is de nieuwe olie, en dat is meteen de reden waarom bamboe zo belangrijk is voor een duurzame toekomst.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.