18 september – Agrarische Dagen | Wereld Bamboedag | Wereld Water Monitor Dag

Agrarische Dagen

Vroeger werd in Franeker op de derde donderdag van september altijd de veemarkt gehouden. Deze veemarkt groeide uit naar de Agrarische Dagen zoals we die nu kennen, een thema- en feestweek voor jong en oud. Het thema van dit jaar is “Een Stralend AD”. Een thema dat verwijst naar het planetarium. De Agrarische Dagen (AD) in Franeker beginnen vandaag en duren tot en met 22 september. Klik hier voor het programma overzicht.

Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Hoe komt iemand er toe om op zijn zolderkamer een driedimensionaal planetarium in elkaar te knutselen? Dat is nu al bijzonder, laat staan in de 18e eeuw. Eise Eisinga was één van die mensen in de 18e eeuw die niet alles wat een dominee vertelde klakkeloos aan nam. Zeker niet als het om het zonnestelsel ging. Hij wist wel beter.

Eisinga was als kind al bijzonder geïnteresseerd in het zonnestelsel en de planeten. Dus toen de Friese dominee Eelko Alta in 1774 de kerkgangers vertelde dat de wereld binnen enkele maanden zou vergaan omdat een aantal planeten met de maan in botsing zouden komen was voor de amateur-astronoom Eisinga de maat vol. Om een lang verhaal kort te houden, om mensen te laten zien dat de dominee kletskoek verkocht heeft hij het zonnestelsel op schaal nagebouwd. Hij is 7 jaar met dit klusje bezig geweest. En het werkt nu nog steeds, nauwkeurig en accuraat! Ik zeg maar zo: het koswa moar dan hedde ok wa.

10e editie Wereld Bamboedag

Als ik bamboe zeg, denk jij dan ook meteen aan een panda? Ik wel, maar bamboe kent echt veel meer toepassingen dan je in eerste instantie zou denken. Daarom wordt op Wereld Bamboe Dag aandacht gevraagd voor de vele toepassingsmogelijkheden van bamboe. De organisatie achter Wereld Bamboe Dag promoot met hart en ziel het product bamboe omwille van het milieu en de economie. Bamboe is de nieuwe olie, en dat is meteen de reden waarom bamboe zo belangrijk is voor een duurzame toekomst.

Wereld WaterMonitorDag

Philippe Cousteau, het Environmental Science Center, de Nooksack Salmon Enhancement Association en Xylem Watermark vierenWorld Water Monitoring Day met een speciaal watermonitoring- en zalmbehoudprogramma in Renton (WA) aan de Cedar River.

Ongeveer 85 leerlingen van het 4e leerjaar van de Sartori Elementary School leren over hun Cedar River, de lokale stroomgebieden en hoe ze actie kunnen ondernemen om deze belangrijke waterwegen te beschermen. Studenten zullen de waterkwaliteit testen en registreren met de EarthEcho Water Challenge.

EarthEcho International

De non-profit organisatie EarthEcho International is opgericht door broer en zus Philippe en Alexandra Cousteau. Zij zijn de kleinkinderen van de legendarische Franse onderzee onderzoeker, filmer, schrijver en milieuactivist Jacques-Yves Cousteau. Hij werd vooral bekend door zijn boeken, de 115 tv-documentaires en films over de wondere wereld van het onderwaterleven.

Samen met ingenieur Émile Gagnan vond Cousteau in 1943 de aqualong uit, een zuurstoffles met een slang en een mondstuk. In 1977 ontving hij samen met Peter Scott de internationale milieuprijs van de VN en een paar jaar later kreeg hij de Amerikaanse Liberty Medal uit handen van de toenmalige president van de USA Jimmy Carter. In 1992 werd Cousteau adviseur van de Verenigde Naties en de Wereldbank.

Deel dit bericht