17 september – De Slag om Arnhem | Prinsjesdag | Kontknijpdag | Countrymuziekdag

De Slag om Arnhem

Wist je dat op 17 september 1944 de Slag om Arnhem als onderdeel van Operatie Market Garden begon? De rest van de maand september zijn er diverse activiteiten ter nagedachtenis aan de Slag om Arnhem, sommige activiteiten zijn ook nog in oktober. De eerste officiële kranslegging is vandaag om 09.00 bij het Airborne Monument de Naald. Aanstaande zaterdag is de indrukwekkende landing van bijna 1.000 parachutisten uit Engeland, Polen, Canada, Amerika, Italië, België, Duitsland en Nederland op de Ginkelse Hei, aanvang 10.00! Kik hier voor het complete programma overzicht.

Prinsjesdag

Prinsjesdag, een dag die bol staat van tradities. De Glazen Koets, de route door de stad, het voorlezen van de troonrede en natuurlijk de balkonscène. Het weer zal in ieder geval geen spelbreker zijn. Waar je vandaag echt niet om heen kan is de hoedjesparade; spiegeltje spiegeltje aan de wand wie heeft de mooiste van het land.

Wat ook al een aardige traditie is geworden is het gedeeltelijk lekken van de Miljoenennota voor dat het Prinsjesdag is. Dit jaar is géén uitzondering. Alhoewel, echt lekken kun je het niet noemen. We krijgen voor Prinsjesdag wat zoetigheden toe geworpen zodat het zuur dat vanmiddag komt wat beter te pruimen is. En dat hebben we allemaal niet in de gaten. (lees hier vooral de cynische ondertoon)

De aangewezen overlevende

Zo zou minster Stef Blok eigenlijk moeten heten in plaats van designated survivor. Er wordt van alle kanten geklaagd over de verengelsing van onze maatschappij inclusief het onderwijs. Dan mag je toch verwachten dat de rijksoverheid het juiste voorbeeld zou geven door niet klakkeloos de Engelse term voor de aangewezen overlevende over te nemen. Toch?

Nationale Kontknijpdag

Dames én heren, opgelet! Het is vandaag Nationale Kontknijpdag! Pas op, iedereen loopt overal gevaar. Zelfs als je staat te wachten op de Glazen Koets met daarin Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, bij een gezellig linedance-avondje, zelfs bij de kranslegging ben je niet veilig. Met andere woorden, sta niet verbaasd te kijken wanneer je in de kont geknepen wordt. Maar…..dat mag JIJ dus ook doen.

Toch wil ik de kontenknijpers van vandaag er op wijzen dat je natuurlijk wel een gevaar loopt. Kans op een aanklacht wegens seksuele intimidatie of een klap in je gezicht behoren tot de potentiële gevaren waar je tegen aan kunt lopen. Of je wordt achternagezeten door de #metoo beweging. Zeg niet dat ik je gewaarschuwd heb.

Internationale Countrymuziekdag

Yihaaaaaaaa, vandaag komen liefhebbers van countrymuziek volop aan hun trekken. We vieren International Country Music Day (ICMDAY). Een dag voor steelgitaren en line dancing, een dag waarop we de cowboylaarzen aantrekken en de cowboyhoed opzetten, en natuurlijk de spijkerboek (of rok) aan doen. De hele dag luisteren naar liedjes die gaan over pijn en leed, over liefdesverdriet, pick-up trucks en Amerika. Of je pakt een cd van Ilse de Lange.

Gefeliciteerd Hank

Er gaan twee verhalen rond over wanneer ICMDAY is ontstaan. Er wordt op het internet melding gemaakt dat de oorsprong in de jaren vijftig ligt maar de International Country Music Day Organization blog zegt dat de dag in 2003 werd opgericht. Wie heeft gelijk? Geen idee maar uiteindelijk is het doel hetzelfde: wereldwijd artiesten, muzikanten en fans van de countrymuziek bij elkaar brengen en doel 2 is countrymuziek te promoten en de geboortedag van Hank Williams te herdenken. Hij was één van de meest invloedrijke countrymuziekartiesten van de 20e eeuw.

Deel dit bericht