afbeelding versterkt week van het handschrift

18 januari – 5e editie Nationale Week van het Handschrift | Blue Monday | Internationale Dag van de Sneeuwman | Winnie de Poeh Dag | MLK Dag | Week van Gebed voor Christelijke Eenheid | Europese Baarmoederhalskankerpreventieweek

5e editie Nationale Week van het Handschrift

Voor de 5 e keer viert het Platform Handschriftontwikkeling de Nationale Week van het Handschrift (van 18-24 januari 2021). Bedoeld als eigen invulling voor de ééndaagse Amerikaanse variant, die sinds 1977 jaarlijks plaatsvindt op 23 januari. In gezonde tijden is de basisschool de enige plaats waar kinderen nog vlot en leesbaar leren schrijven. De fijne motoriek wordt erdoor ontwikkeld, de aandacht gericht, de samenwerking tussen hersengebieden vergroot, het geheugen versterkt, lezen, spellen en stellen worden zo gestimuleerd. Kortom het handschrift is ontzettend belangrijk. De Amerikaanse archeoloog, egyptoloog en historicus James H. Breasted heeft het belang van het handschrift treffend verwoord: “De uitvinding van het schrift heeft een grotere invloed gehad op de verheffing van de mensheid dan welke andere intellectuele prestatie in de geschiedenis van de mens ook.

Het handschrift is cultureel erfgoed

Het Platform zet zich, met louter vrijwilligers, in om het belang van het schrijven met de hand te bevorderen. Zo is handschrift op 23 november 2019 bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Er zijn inmiddels een kwartet en een bordspel over handschrift/schrijven verschenen, evenals enkele brochures om het handschrift van kinderen, of volwassenen, te verbeteren. Ook staan er veel artikelen op de website van het Platform.

Schrijven met je hand – doe er wat mee!

In de 5e editie van Week van het Handschrift is het motto “Schrijven met je hand – doe er wat mee! ”. Om er actief op in te gaan zijn er uitnodigende lesbrieven gemaakt voor de bekende leerjaren: 4-6, 6-9, 9-12, 12-14 jaar. Ze zijn gratis te downloaden via de website van het Platform. Daar is ook de gloednieuwe brochure Handschrift is Hersenwerk te downloaden, alsook de prikkelende schrijfquiz. En wat te denken van andere prachtige initiatieven en bronnen:

  • Klassenpost, is een unieke campagne  waarbij leerlingen van primair en voortgezet onderwijs de pen oppakken om elkaar een handgeschreven brief te sturen
  • Alles in Beweging, met basislessen en mrt-bijeenkomsten, met een online studiedag BO fijne motoriek op 20 januari

Het Platform Handschriftontwikkeling (platformhso@home.nl) wenst je een geweldige Handschrift -week! En ik dank het Platform voor hun tekstuele bijdrage van vandaag!

Blue Monday

Heb jij last van Blue Monday? Door de omstandigheden waarin we nu al sinds 27 februari inzitten kan ik het me wel voorstellen dat je het eens een keertje niet ziet zitten. Maar of dat nu specifiek vandaag moet zijn? Volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall en zijn (pseudo)wetenschappelijke formule [(W + (D – d)) x T^Q) / (M x N)] wel. Hij beweert dat de 3e maandag van januari de meest deprimerende dag van het jaar is. Moeten wij dat serieus nemen? Welnee joh, die hele Blue Monday was een marketingstunt van het Britse Sky Travel om mensen te verleiden tot het boeken van een vakantie naar de zon. Dat onthulde The Guardian-columnist Ben Goldacre al in 2006. Ben je vandaag toevallig wel depri? Mijn tip: schrijf het van je af!

Onderstaande dagen vieren ieder op hun eigen wijze hun dag:

Deze weken starten vandaag:

Deel dit bericht