afbeelding versterkt mentorschap dag

17 januari – Mentorschap Dag | Dag van de Jonge Uitvinder | Sneeuwdag | Dump Je Goede Voornemens Dag | Wereldreligiedag | Week van Gebed | Dag van het Jodendom | CharpentierDag

Internationale Mentorschap Dag

In de USA staat sinds 2002 de maand januari onder meer in het teken van mentorschap. Sinds 2016 mag je daar de Internationale Mentorschap Dag aan toevoegen. Het jaar 2016 en de dag 17 januari zijn doelbewust gekozen. Op die dag zou de beste bokser ooit Muhammad Ali 75 jaar zijn geworden. De Internationale Mentorschap Dag is in het leven geroepen om zijn nalatenschap en idealen te eren. Maar Mentorschap Dag is ook een dag om de mentor(s) te bedanken die jou gevormd heeft tot wie nu je bent. En om na te denken over de kracht van het mentorschap en hoe het kan bijdragen aan het creëren van een betere wereld.

Dag van de Jonge Uitvinder

Dag van de Jonge Uitvinder is de dag waarop we alle jonge uitvinders toejuichen omdat ze betere oplossingen weten te bedenken dan alle volwassenen bij elkaar. Kid Investors’ Day hoopt ook andere jongeren te enthousiasmeren om creatief te zijn/ te blijven. De datum van 17 januari is niet random gekozen, op 17 januari 1706 werd de kleine Benjamin Franklin geboren. Hij groeide op tot een bijzonder veelzijdige man. Hij was politicus en schrijver, boekdrukker, uitvinder en moralist. En hij was één van de Founding Fathers van de Verenigde Staten.

Maar buiten al deze bijzondere dingen was hij ook degene die op 12-jarige leeftijd ’s werelds eerste zwemvinnen (flippers) bedacht. En dat maakt hem tot een bijzondere inspirator voor ieder kind die er van droomt om uitvinder te worden.

In elk kind schuilt een uitvinder

Alleen omdat kinderen minder kennis hebben over hoe de wereld in elkaar steekt wil dat nog niet zeggen dat ze geen ideeën hebben voor praktische en nuttige uitvindingen. Veel mensen geloven zelfs dat kinderen bijzonder creatief zijn om de eenvoudige reden dat ze nog niet weten hoe moeilijk veel dingen zijn. Sterker nog, er zijn genoeg dingen die we elke dag leuk vinden die door kinderen of tieners zijn uitgevonden. Daarom verdient hun creativiteit erkenning!

Wereld Sneeuwdag

Wereld Sneeuwdag kan dit jaar niet in een beter weekend vallen. Vorig jaar heel het jaar geen sneeuwvlokje gezien maar vandaag (16 januari 2021) ligt in Nederland een (dun) laagje sneeuw. Ben benieuwd hoeveel mensen de latten onderbinden om lang te gaan laufen. Het enige jammere is natuurlijk dat we in een lockdown zitten en niet op wintersport mogen gaan. Want dat is wat de initiatiefnemer internationale skifederatie (FIS) met World Snow Day voor ogen heeft.

Nationale Sneeuwdag

In Nederland organiseert de Stichting Onbeperkt Doen normaliter in het voorjaar hun Nationale Sneeuwdag! De dag dat mensen met een verstandelijke beperking (vanaf 4 jaar) tegen een kleine vergoeding kunnen leren skiën, zit-skiën of sleeën. Vanwege de covid-19-pandemie hebben de organisatoren van Sneeuwdag moeten besluiten om dit voorjaar géén Sneeuwdag te organiseren.

Onderstaande dagen en week verdienen vandaag ook aandacht:

Vanwege covid-19 zijn dagen/week aangepast qua invulling of afgelast:

Deel dit bericht