18 december – Internationale Dag van de Migrant

Wist je dat naar schatting 98% van de Nederlanders buitenlandse voorouders heeft?

Een migrant is vaak een buitenlandse werknemer. In Nederland hebben we natuurlijk een lange historie met arbeidsmigranten. Vanaf de zestiende eeuw was Nederland een handelsnatie die bekendstond als tolerant en die een zekere mate van vrijheid van godsdienst kende. Dat was de reden dat veel migranten hun geluk hier gingen zoeken. Zoals Protestantse kooplui en handwerkslieden in de 16de eeuw, dit waren meestal leden van de gegoede klasse. Want armen konden zich de kosten van een migratie niet veroorloven. Tegenwoordig zijn het eerder de minderbedeelde dan de rijken die hier komen wonen en werken.

In Nederland kent men de volgende soorten migranten:
emigrant – iemand die het land verlaat
immigrant – iemand die van buiten in het land komt
remigrant – een teruggekeerde emigrant
transmigrant – iemand die tijdelijk in het land woont
transitmigrant – iemand die in een transitland verblijft
pensioenmigrant of rentenier

Er is, op dit moment, een tentoonstelling in het Haags Historisch Museum over hoe migranten hun stempel op Den Haag drukten. De tentoonstelling ‘De Wereld in Den Haag. Portretten van migratie’ is tot en met 29 maart 2015.

In Midden Amerika probeert men met het lied ‘La Bestia‘ migranten te ontmoedigen om op een vrachttrein springen , de zogenaamde “trein des doods”, en naar de grens met de Verenigde Staten te rijden. La Bestia is een nummer dat op veel radiostations in Midden- en Latijns-Amerika te horen is. Het verteld het verhaal van hoe gevaarlijk de reis is en dat veel reizigers omkomen omdat ze van de trein af vallen. Of ze raken daarbij voor het leven verminkt. Als ze zich vast weten te houden is hun leven ook niet zeker omdat beruchte Mexicaanse bendes de trein afstropen, de migranten beroven of ze ontvoeren om er losgeld voor te kunnen vragen. Het liedje is populair maar wat vrijwel niemand weet is dat het is gemaakt in opdracht van de Amerikaanse autoriteiten.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.