18 april – Werelderfgoeddag | Wereld Amateur Radio Dag | Hartweek

Werelderfgoeddag

Op 18 april 1982 werd tijdens een symposium van ICOMOS voorgesteld om een wereldwijde jaarlijkse dag voor monumenten en archeologische vindplaatsen te houden. Dit voorstel werd goedgekeurd door de UNESCO en sinds die tijd vieren we op 18 april de “Internationale Dag voor Monumenten en Archeologische Vindplaatsen”, van oudsher beter bekend onder de naam “Werelderfgoeddag”.

Werelderfgoeddag in Nederland

Werelderfgoeddag (World Heritage Days) wordt niet in elk land op dezelfde datum gevierd, in Duitsland wordt het op bijvoorbeeld 5 juni gevierd. Jongstleden 5 maart was Nederland aan de beurt, Het Klokhuis organiseerde in samenwerking met Stichting Werelderfgoed Nederland de “Klokhuis Werelderfgoeddag”.

Het Klokhuis

Nederland bezit een aantal plekken/gebieden die zo bijzonder en onvervangbaar zijn dat ze door de Commissie voor het Werelderfgoed van UNESCO op de Werelderfgoedlijst zijn gezet.
Juist omdat dit zo bijzonder is, is Het Klokhuis bezig met een speciale serie hierover. De serie is nog niet afgelopen, de resterende afleveringen zijn op 20 april (De Van Nellefabriek), 27 april (Schokland en omgeving), 4 mei (De Amsterdamse Grachtengordel) , de laatste is op 11 mei en gaat over de binnenstad van Willemstad (Curaçao).

De 10 werelderfgoederen in Nederland zijn:*

  • Van Nellefabriek (2014)
  • Grachtengordel van Amsterdam (2010)
  • Waddenzee (2009)
  • Rietveld Schröderhuis in Utrecht (2000)
  • Droogmakerij De Beemster bij Purmerend (1999)
  • Ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer (1998)
  • De historische binnenstad van Willemstad op Curaçao (1997)
  • Molencomplex Kinderdijk-Elshout (1997)
  • Stelling van Amsterdam (1996)
  • Schokland en omgeving (1995)

(bron: www.werelderfgoed.nl)

Nederland heeft nog meer gebieden/plekken die eigenlijk thuis horen op de UNESCO Werelderfgoedlijst, tenminste dat vindt Nederland. Benieuwd welke gebieden/plekken op de “Voorlopige Lijst” staan? Klik hier voor meer informatie.

Wereld Amateur Radio Dag

Op 18 april 1925 werd te Parijs de International Amateur Radio Union (IARU) opgericht.
Het is goed om even stil te staan bij de radiozendamateurs vandaag. Natuurlijk is het een hobby van mensen maar wel een hobby die belangrijk kan zijn in tijden van rampen bijvoorbeeld. De radiozendamateur heeft contacten over de hele wereld en zal belangrijk nieuws snel oppikken en kunnen delen.

Mijn opa was ook radiozendamateur en hij legde contact met radiozendamateurs van over de hele wereld. De verhalen van mijn opa over de Tweede Wereldoorlog en hoe hij zijn apparatuur moest verstoppen voor de Duitsers leek wel een spannend boek. Helaas ben ik bijna alle verhalen vergeten.

Hartweek van 17 t/m 23 april

De Hartweek is weer van start! Deze week gaan maar liefst 50.000 collectanten op pad om geld op te halen voor onderzoek om hart- en vaatziekten eerder te herkennen.
In de blog van vorig jaar beschreef ik onder meer de vrouwspecifieke risicofactoren omdat men nog steeds te veel denkt dat hart- en vaatziekten een echte mannenkwaal is. Niets is minder waar; wereldwijd zijn hart-en vaatziekten doodsoorzaak nummer één bij vrouwen.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.