17 april –Internationale Dag van de Boerenstrijd | Wereld Hemofilie Dag

Internationale Dag van de Boerenstrijd

De Internationale Dag van de Boerenstrijd is in het leven geroepen door La Via Campesina, een beweging die de belangen vertegenwoordigt van miljoenen kleine en middelgrote boeren en boerinnen, landlozen, inheemse bevolking, migranten en landarbeiders uit de hele wereld.

De aanleiding voor deze herdenkingsdag is de gewelddadige dood van 19 Braziliaanse boeren die
streden voor hun land en rechtvaardigheid.

Landje pik

Sinds landbouw als investeringsobject in de lift zit, verliezen lokale boeren wereldwijd hun grond aan buitenlandse investeerders. Deze investeerders leasen voor een habbekrats grond van nationale overheden waardoor de lokale boeren niet genoeg landbouwgrond meer hebben om voedsel te verbouwen voor hun onderhoud. Ergo honger en armoede! La Via Campesina roept een ieder op om tegen dit “land grabbing” in opstand te komen. Ga met je spandoek naar het Binnenhof om tegen deze “graaicultuur” te demonstreren.

Wereld Hemofilie Dag

Wereld Hemofilie Dag wordt elk jaar op 17 april gehouden omdat deze datum de geboortedag is van Frank Schnabel, de oprichter van het World Federation Hemophilia.

Wat is hemofilie?

Hemofilie of bloederziekte is een erfelijke geslachtsgebonden ziekte waarbij het bloed niet goed kan stollen en daardoor bloedingen in spieren en gewrichten kunnen optreden. De oorzaak is een tekort aan of afwezigheid van een bepaald eiwit in het bloed dat nodig is voor de vorming van klonters om de bloedingen te stelpen, dat wordt ook wel stollingsfactor genoemd. Je hebt 2 verschillende soorten hemofilie, hemofilie A en hemofilie B.

Waarom bijna alleen mannen?

Wanneer bepaalde stollingsfactoren niet of niet genoeg aanwezig zijn in je genen noem je dat een “afwijkende hemofilie gen”. Deze eventuele “genen” bevinden zich op het X-chromosoom. Vrouwen hebben twee X-chromosomen dus mocht er één afwijkende hemofilie gen aanwezig zijn bij één van de twee X-chromosomen dan heb je de andere nog om de boel te compenseren. Mannen hebben slechts één X-chromosoom, dus van compensatie is geen sprake en op het moment dat er dan één afwijkende hemofilie gen op het X-chromosoom zit dan krijgt de man hemofilie.

Vrouwen kunnen wel drager van de ziekte zijn; het afwijkende hemofilie gen dat ze hebben kunnen ze overbrengen op hun kinderen en kleinkinderen.

Vandaag is rood

Dat zong Marco Borsato al en dat is wat de WFH ( World Federation of Hemophilia ) wil bereiken. Wereldwijd worden vandaag bezienswaardigheden en monumenten rood verlicht als hulpmiddel voor ons allen om eens stil te staan bij de hemofilie-patiënten.

Je kunt natuurlijk ook iets roods aan doen vandaag of in je huiskamer een rode lamp aan te doen.
Het enige risico dat je loopt is dat er vanavond vreemde mannen voor je deur staan die niet weten dat het vandaag Wereld Hemofilie Dag is. 😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.