16 september – Dag van de Digitale Communicatie | Dag van het Vrouwencondoom | Dag voor het Behoud van de Ozonlaag | Hoofd- en Nekkankerweek | Week van de Loopbaan | Week van het Basisinkomen | Longfibrose-week | Europese Mobiliteitsweek | Week van de Mobiliteit

Dag van de Digitale Communicatie

De Dag van de Digitale Communicatie is een dag die in het leven is geroepen voor webmasters, ICT-verantwoordelijken en communicatiemedewerkes. Initiatiefnemers voor de Dag van de Digitale Communicatie zijn Kortom en V-ICT-OR. Zij organiseren boeiende lezingen, workshops en turbotalks door ervaringsdeskundige. De topics die worden aangesneden zijn onder andere virtual en augmented reality, intranet en digitale trends. Na deze inspirerende dag gaan we er van uit dat de doelgroep geleerd heeft om in de toekomst beter te communiceren.

Wat is digitale communicatie?

Met digitale communicatie wordt bedoeld het uitwisselen van berichten met anderen via sms, Messenger, WhatsApp, e-mail en social media. Eigenlijk alle online communicatie die je maar kunt bedenken. Zoals we vroeger een brief schreven, e-mailen we nu; zoals we vroeger mensen en bedrijven opbelden sturen we nu een bericht via Messenger, Whatsapp of zetten een bericht op Facebook, Instagram of Twitter. Een snelle manier om contact te leggen, maar er gaat niets boven een handgeschreven brief of een belletje toch?

Internationale Dag van het Vrouwencondoom

De in 2012 opgerichte Global Female Condom Day (GFCD) is een actiedag bedoeld om de kennis over de voordelen van het vrouwencondoom te vergroten. Het vrouwencondoom is een belangrijk anticonceptiemiddel en beschermt je tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).

Het vrouwencondoom heeft 3 voordelen ten opzichte van de pil; er zitten geen hormonen in, ongesteld zijn en seks hebben wordt een stuk hygiënischer en tis verkrijgbaar zonder tussenkomst van de huisarts.

Waar voordelen zijn, zijn ook nadelen. Niet te gebruiken als je een rubber (latex) allergie hebt, tis best duur en het inbrengen vergt enige oefening. Het vrouwencondoom is zichtbaar aan de buitenkant van de vagina en is te voelen en te horen tijdens het vrijen.

Dag voor het Behoud van de Ozonlaag

De ozonlaag is een dun laagje gas dat ligt tussen de 15 en 50 kilometer hoogte en als een ring om onze aarde zit. Belangrijkste eigenschap; het beschermt ons tegen de schadelijke straling (ultraviolette straling) die afkomstig is van de zon. Zonder de ozonlaag is leven op aarde niet mogelijk. Door vervuiling wordt de ozonlaag steeds dunner. Hierdoor lopen mensen meer kans op huidkanker en staar. Om gezamenlijk te proberen het ozongat niet groter te laten worden werd op 22 maart 1985 het Verdrag van Wenen aangenomen dat door 28 landen ondertekend.

Op 16 september 1987 heeft dit geleid tot het opstellen van het Montrealprotocol (Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer). Het is geratificeerd door elke lidstaat van de Verenigde Naties (197); de Europese Unie, alle 193 leden van de Verenigde Naties, Vaticaanstad, Cookeilanden en Niue.

Herstel ozonlaag?

Het Montrealprotocol laat zien dat mondiaal afspraken maken over het milieubeleid duidelijk zin heeft. We moeten nog wel een tijd wachten voordat de ozonlaag helemaal hersteld is maar vermoedelijk zal tegen 2050 de ozonlaag hersteld zijn tot het niveau van 1960. Plak er nog een 20 tot 30 jaar aan vast en dan moet de ozonlaag toch praktisch hersteld zijn. Ozongat boven Antarctica zal dan ook dicht zijn

Wat staat er nog meer te pronken op de kalender?

Naast het benoemen van de “dag van” laat ik zien welke “week van” vandaag starten.

Deel dit bericht