18 mei – Plantendag | Verantwoordingsdag 2016 | Hiv-vaccinatie Dag | Internationale Museumdag

Plantendag

The Fascination of Plants Day zoals Plantendag officieel heet wordt georganiseerd door de EPSO ( European Plant Science Organisation ) alleen dit jaar wordt Plantendag niet centraal door hen gecoördineerd. Heb ook geen flauw idee waarom maar wat ik wel op hun website zie is dat de voorbereidingen voor het jaar 2017 al in gang zijn gezet.

Het primaire doel van deze dag is dat wij gaan beseffen hoe belangrijk groene planten zijn voor al het leven op aarde. Zonder groen planten, geen schone lucht, geen schoon water en geen gezond voedsel.

Planten zijn fascinerend

Je stopt een klein zaadje in de grond en er ontstaat zomaar “groen leven”; van kleine kruiden tot grote bomen, alles begint met één klein zaadje.  Plantenbiologen schatten het totale aantal plantensoorten ruwweg op ongeveer 250.000.
Planten vervullen een belangrijke rol in ons leven, denk maar eens aan de landbouw, duurzame productie van voedsel, tuinbouw en bosbouw. Vergeet de non-food producten niet zoals, papier, energie en geneesmiddelen.

Verantwoordingsdag 2016

Sinds 2000 is het op de derde woensdag van mei Verantwoordingsdag, ook wel Gehaktdag of Bijltjesdag genoemd. Verantwoordingsdag is de tegenhanger van Prinsjesdag, op Prinsjesdag worden plannen gepresenteerd en op Verantwoordingsdag, en het daarop volgend debat, wordt gekeken hoe de plannen zijn uitgevoerd.

Vandaag om klokslag 10.15 uur biedt minister Dijsselbloem van Financiën in de plenaire zaal de jaarverslagen 2015 van het Rijk en de ministeries aan. De regering legt in deze jaarverslagen verantwoording af over de financiën en het beleid van het afgelopen jaar.
De Algemene Rekenkamer controleert deze verslagen en publiceert vandaag hun bevindingen.

Verantwoordingsdebat 2016

Op donderdag 26 mei wordt door de Tweede Kamer het Verantwoordingsdebat gehouden, de tegenstanders tijdens dit debat zijn de minister-president en de minister van Financiën.
Mocht het nodig zijn dan kan tijdens het debat de Tweede Kamer het kabinet ter verantwoording kan roepen over de resultaten van het in de Miljoenennota aangekondigde beleid.

Hiv-vaccinatie Dag

De hiv-vaccinatie Dag, in het engels de HIV Vaccine Awareness Day (HVAD) genoemd, is onder andere in het leven geroepen om de samenleving meer te leren over hiv-preventie en ons er op te wijzen dat “de gewone man” een onderdeel is om hiv-epidemie in te dammen.

Internationale Museumdag

Op 18 mei is het Internationale Museumdag (IMD) en daarom heb je vandaag, wereldwijd, gratis toegang tot veel musea. In 2015 gooiden in 145 landen meer dan 35.000 musea de deuren open. Behalve in Nederland en België want die twee landen besteden weinig tot geen aandacht aan de Internationale Museumdag.

Een bezoek aan het museum is leuk en leerzaam. Alleen zou ik niet ’s avonds naar het museum gaan. 😉
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.