17 juli – Nationale Herdenking MH17 | Hoveniersmaandag | Wereld Emoji Dag | Werelddag voor Internationale Rechtvaardigheid

Nationale Herdenking MH17

Exact drie jaar na de vliegramp met de MH17 waarbij 196 Nederlanders (in totaal 298 mensen) om het leven kwamen zal het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen officieel worden geopend. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, minister-president Mark Rutte en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer zijn vanmiddag aanwezig bij de plechtigheid. Voorafgaand wordt de Nationale Herdenking MH17 gehouden. Op NPO 1 kun je vanaf 13.55 naar een rechtstreekse uitzending kijken.

Hoveniersmaandag

Op de derde maandag van juli vierde men vroeger in Utrecht Hoveniersmaandag. Traditioneel was deze maandag de dag waarop de meiden en knechten op de tuinderijen hun jaarloon ontvingen en het was de eerste dag van de Utrechtse jaarmarkt met kermis. De meiden en knechten trokken met hun jaarloon op zak massaal naar de kermis en leefde zich eens goed uit, oftewel ze aten zich helemaal rond en gingen naar hartlust lopen hoeren en snoeren.

Beschavingsoffensief 19de eeuw

Eind negentiende eeuw kwam de burgerlijke elite tot de conclusie dat de kermis onzedelijk en onbeschaafd was, en drong er op aan om de kermissen te verbieden. Ook in Utrecht werd het stadsbestuur bestookt met petities om de oude jaarmarkt met kermis kermis af te schaffen. Uiteindelijk ging burgemeester Reiger zelf maar eens kijken en vond het uiteindelijk nog al meevallen, dus de kermis werd in Utrecht niet verboden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de kermis tijdelijk opgeschort. Uiteindelijk gaat de oude roemruchte Utrechtse kermis in 1919 officieel voor de bijl.

Werelddag voor Internationale Rechtvaardigheid 

Werelddag voor Internationale Rechtvaardigheid ook wel Dag van Internationale Strafrechtspraak genoemd viert de verjaardag van het Statuut van Rome dat op 17 juli 1998 ondertekend werd. Sinds die dag hebben 139 landen het Statuut van Rome getekend en bijna 80 staten, vertegenwoordigers van alle regio’s van de wereld, hebben het geratificeerd. Saillant detail: één van de landen die het Statuut van Rome niet hebben geratificeerd is de Verenigde Staten van Amerika.

Het Statuut van Rome legt de basis voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Wat doet het Internationaal Strafhof? Zij behandelt grofweg vijf typen misdrijven, namelijk: genocide (volkerenmoord), misdaden tegen de mensheid, oorlogsmisdrijven, agressieve misdaad en misdrijven die de vrede, veiligheid en welzijn van de wereld bedreigen.

Wereld Emoticons Dag

Emoticons (ASCII-gebaseerde tekenreeksen) en smileys worden vaak gebruikt om de afwezigheid van de intonatie en de non-verbale signalen te compenseren. En dat we ze nodig hebben is geen sinecure want soms maken geschreven woorden niet altijd precies duidelijk wat je bedoelt en dan kan een emoticon uitkomst bieden.

Is het jou wel eens overkomen dat je een Appje sarcastisch oppakte terwijl het juist grappig bedoeld was?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.