afbeelding versterkt dag van de menselijke geest

17 februari – Werelddag van de Menselijke Geest | Doe Vriendelijk Dag | Aswoensdag | Vastentijd

Werelddag van de Menselijke Geest

De Werelddag van de Menselijke Geest is in 2003 op initiatief van Michael Levy van Point of Life voor het eerst georganiseerd. Het doel van Werelddag van de Menselijke Geest is om de menselijke geest te promoten die het creatieve, vredige, liefdevolle leven leidt waarvoor het bedoeld is. Op Werelddag van de Menselijke Geest worden mensen over de hele wereld aangemoedigd om klokslag 21.00 onze tijd (15.00 EST) 2 minuten stilte in acht te nemen. Gedurende die 2 minuten ga je mediteren om de ware geest van vrijheid en vrede in je zelf te vinden.

Er wordt beweerd dat stilte ons verbindt met de geesten en dat we na die stilte ons als herboren voelen. Mensen gaan een verbinding tussen elkaar voelen als ze meedoen op World Human Spirit Day. Het zal een zeer krachtige stille meditatie zijn en hoe meer mensen eraan deelnemen, hoe krachtiger het wordt om wereldvrede en harmonie tot stand te brengen. Er wordt gezegd dat de menselijke geest een plaats nodig heeft waar mensenhanden de plaats niet herschikken. De menselijke geest is altijd een moeilijk hoofdstuk geweest om te begrijpen.

Leer de menselijke geest kennen

Deze dag wordt gevierd om innerlijk naar tevredenheid te zoeken en te accepteren dat we niet voor alles antwoorden hebben. In het licht van deze dag moeten we veel balans, dankbaarheid, opmerkzaamheid en eigenliefde oefenen. Op deze dag kan je de menselijke geest leren kennen en gewoontes zoals yoga en meditatie aannemen. Op zoek naar tevredenheid in deze moeilijke tijden. Weet je wat ook helpt? Trek je wandelschoenen aan en voel je één met de natuur. Deel je mening op sociale media en gebruik de hashtag #HumanSpiritDay.

Doe Vriendelijk Dag (Random act of Kindness Day)

Wat zegt het eigenlijk over ons als volk dat er welgeteld één spreekwoord (een vriendelijk gezicht brengt overal licht) is waar het woord vriendelijk zelf in zit? Ondanks dat ben ik er van overtuigd dat we allemaal vriendelijkheid in ons hebben. Maar soms komt het er niet uit omdat je met je verkeerde been uit bed bent gestapt, het koffiezetapparaat stuk is, je ruzie had met je lief en tot overmaat van de ramp ook nog de hond heeft binnen gepoept. Een slechtere start kan eigenlijk niet maar het is wel Doe Vriendelijk Dag, dus het wordt hoe dan ook een heerlijke dag vandaag. Dus kom op gooi op Doe Vriendelijk Dag die mondhoeken omhoog en laat je mooiste glimlach zien!

Hoe vier je vandaag Doe Vriendelijk Dag (DVD)? Een paar voorbeelden:

  • ruim afval op die je op straat ziet liggen
  • stuur een positief WhatsAppje naar vijf verschillende mensen
  • laat iemand voor gaan in de rij van de kassa
  • complimenteer de eerste drie mensen die je tegenkomt
  • laat een briefje achter op iemands auto en zeg hoe geweldig hij of zij geparkeerd heeft
  • breng bloemen of lekkers naar medewerkers van een verzorgingstehuis
  • haal de boodschappen voor iemand die slecht ter been is
  • zet je mobiele telefoon uit en leg hem weg in gezelschap
  • e-mail of schrijf naar een voormalige leraar die belangrijk is geweest voor je
  • zeg vandaag ook eens iets positiefs tegen jezelf!

Aswoensdag

Van oudsher zijn Aswoensdag en Goede Vrijdag verplichte vastendagen voor de katholieken onder ons. Ben je gedoopt en tussen de 18 en 60 jaar? Dan mag je op de vastendagen Aswoensdag en Goede Vrijdag één volledige maaltijd nemen. Gelukkig heeft de Rooms-katholieke Kerk de regels omtrent het vasten versoepeld. Als je tegenwoordig gedurende de veertigdagentijd je onthoudt van bepaalde luxe of gewoontes zoals roken, televisie kijken, snoep of alcohol is dat ook prima. Wat wel vaak wordt gedaan is het geld dat je uitspaart doneren aan een goed doel. Het grote voordeel van het vasten is dat je wel lekker de overtollige coronakilo’s kwijt raakt.

Wat is de betekenis van het askruisje?

Het askruisje is van oorsprong een symbool van berouw, boetevaardigheid en voorbereiding op het Paasfeest. Het as van het askruisje is afkomstig van de verbrande palmtakken van het jaar er voor, dit is sinds de 14de eeuw al zo. De palmtakken zijn het teken van overwinning en zegepraal daarentegen staat de as voor vernedering en rouw. De uitdrukking “in zak en as zitten” stamt ook uit die tijd want bij de boeteling werd het as over iemands hoofd gestrooid en droeg deze een zak als boetekleed. Vandaar dat men zei “in zak en as zitten”. Waarom wordt er een kruisje gezet? Vroeger was het halen van een askruisje bestemd voor zondaars die officieel tot boete waren veroordeeld, later ging men ervan uit dat iedereen tegen God of zijn medemensen had gezondigd.

Vastentijd

De veertigdagentijd begint op Aswoensdag met een boeteviering. De Vastentijd duurt van Aswoensdag tot Pasen. Tel je de dagen op dan kom je uit op 46 dagen, en niet 40. Konden ze vroeger niet tellen ofzo? Echt wel maar geheel volgens traditie wordt er op zondagen niet gevast, dus blijven er 40 werkelijke vastendagen over.

Deel dit bericht