17 februari – Internationale Doe Vriendelijk Dag

Internationale Doe Vriendelijk Dag

Volgens de overlevering is Random Acts of Kindness Day  ontstaan in 2004 in Nieuw-Zeeland. Josh de Jong stond in de file en zag hoe automobilisten steeds agressiever en geïrriteerder raakten. Op dat moment dacht hij: wat zou het toch heerlijk zijn als iedere Nieuw-Zeelander gewoon aardig was voor elkaar. En zo ontstond de Doe Vriendelijk Dag in Nieuw-Zeeland. Josh en een paar vrienden kozen 1 september voor de Random Acts of Kindness Day omdat in Nieuw-Zeeland op 1 september de lente begint en het dus makkelijker te onthouden was.

Random Acts of Kindness Foundation

De Doe Vriendelijk Dag die we op 17 februari vieren komt overwaaien van de in 1995 in Denver, Colorado opgerichte Random Acts of Kindness Foundation. Hun missie is om mensen te inspireren om vriendelijker te zijn. Om dit doel te bereiken bieden ze gratis online middelen aan (aan scholen, bedrijven, maatschappij) die tot meer vriendelijkheid moeten leiden. Uiteindelijk maakt het niet uit wie de credits krijgt voor deze inspirerende dag, of dat RAK Day wereldwijd op verschillende dagen wordt gevierd. Als het maar gevierd wordt, want laten we eerlijk zijn. De wereld ziet er toch een stuk mooier uit als de zon schijnt.

Doe eens vriendelijk, is niet eng hoor

We hebben het allemaal in ons, die vriendelijkheid, maar soms komt het er niet uit omdat je met je verkeerde been uit bed bent gestapt, het koffiezetapparaat stuk was en de hond ook nog had binnen geplast. Een slechtere start kan eigenlijk niet maaaaar of je het wilt of niet het wordt so wie so een heerlijke dag vandaag. Tis maar dat je het weet!

Ik heb me voorgenomen dat ik vandaag een goede invulling ga geven aan mijn dag. Ik ga iedereen vriendelijk gedag zeggen, ik zwaai naar de degene die de folders in de brievenbus gooit en bedank hem/haar voor het trouw bezorgen, in de rij bij de kassa laat ik iemand voorgaan en ik gedraag me als een “heer” in het verkeer, ook al ben ik vrouw! Ik zal vandaag niemand pesten, mijn partner extra knuffelen en ik zeg de tandarts af. Dat laatste is eigenlijk meer een vriendelijke daad voor mezelf en misschien ook wel voor de tandarts.

Een vriendelijk gezicht……

Wat voor een nors en stug volk zijn we eigenlijk dat er welgeteld één spreekwoord is waar het woord vriendelijk zelf in zit: “Een vriendelijk gezicht brengt overal licht.” Heb jij hulp nodig om de deze dag invulling te geven? Laat ik je een paar tips geven aan de hand van spreekwoorden:

  • een goed woord vindt een goede plaats → vriendelijk zijn geeft vaak een vriendelijke reactie terug
  • men vangt meer vliegen met stroop dan met azijn → een vriendelijk woord opent deuren
  • met de hoed in de hand komt men door het ganse land → met vriendelijk zijn bereik je meer
  • iemand onder de kin strijken→ iemand een complimentje geven
  • vrolijke waarden maken vrolijke gasten→ goed voorbeeld doet goed volgen
  • de pil vergulden → een vervelende boodschap op een zo vriendelijk mogelijke manier brengen

Zorg dat je welgemeend vriendelijk bent anders zeggen de mensen: hij speelt aap wat heb je mooie jongen!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.