16 februari – Festival Geweldloze Communicatie | Nationale Pizzadag

11e Festival Geweldloze Communicatie

Het is alweer voor de 11e keer dat je naar het Geweldloze Communicatie Festival toe kan. Op het Geweldloze Communicatie Festival kun je workshops bijwonen met thema’s als: grenzen aangeven, teamcoaching, empathisch luisteren, verbindend vergaderen, kwetsbaarheid.  Eigenlijk zou GC (Geweldloze Communicatie) een verplicht vak op scholen moeten zijn want hoe eerder je “het communiceren vanuit je gevoelens en behoeftes zonder die van de ander al te interpreteren” leert hoe beter!

Wat is Geweldloze Communicatie?

Nonviolent Communication (Geweldloze Communicatie) is een wijze van communiceren dat ontwikkeld werd door Marshall Rosenberg en is gebaseerd op het principe van geweldloosheid. Geweldloze Communicatie begint daarom ook met de aanname dat we allemaal van nature empathisch vermogen bezitten en dat gewelddadigheid, verbaal als fysiek, aangeleerd gedrag is. Door Geweldloze of Verbindende Communicatie toe te passen ben je je ook bewust van wat de ander waarneemt, wat de ander voelt en wilt. Als ik het in mijn eigen woorden zou moeten samenvatten: tijdens een gesprek minder egocentrisch zijn, met meer inlevingsvermogen en dat allemaal zonder agressief gedrag te vertonen.

Nationale Pizzadag

Het werd tijd, onze eigen Pizzadag! In veel landen kent men al een Nationale Pizzadag en wij nu dus ook! Maar waar komt de pizza vandaag? Als je aan een willekeurig persoon zou vragen waar de oorsprong van de pizza ligt dan verwacht ik dat 9 van de 10 Italië roepen. Maar is dat juist? Het precieze ontstaan van de pizza kent meerdere verhalen maar wat sowieso zeker bekend is dat de “pizzabodem” al duizenden jaren wordt gebakken. Feit is dat men in Napoli (Napels) in de 17e eeuw startte met het maken van de “picea”; deeg dat werd belegd met makkelijk verkrijgbare goedkope ingrediënten zoals uien, spek, olie, olijven en kruiden. Toentertijd een typisch gerecht voor de armen, nu smult iedereen van de “pizza”.

Vi auguro buon appetito!

Er is eigenlijk maar één manier waarop je pizzadag goed kan vieren, pizza eten! Je kunt een pizza thuis laten brengen, je kunt gaan uit eten bij de pizzeria, je rent de supermarkt in en haalt een (bevroren) kant en klare pizza of je gaat zelf een pizza maken. De laatste heeft mijn voorkeur, er gaat niets boven een eigengemaakte pizza!

Je kunt natuurlijk zelf je pizzabodem maken maar oh oh oh wat zijn ze toch handig, die rollen kant en klaar pizzadeeg. Dat vinden wij tenminste, alleen maar uitrollen en daarna kan je er alles op gooien wat je maar lekker vindt. Bij mij gaat er altijd het volgende op:

  • salami of chorizo
  • kappertjes
  • olijven
  • tros tomaatjes
  • geraspte kaas

Mijn partner kiest meestal voor gehakt of kip, tros tomaatjes, ham, geraspte kaas maar wat er bij haar zeer zeker niet op gaat zijn kappertjes en olijven. En dat is het mooie van je eigen pizza maken, je kunt er alles op gooien wat jij lekker vind!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.