17 april – Schortelwoensdag | Dag van de Mediastages | Woningcorporatie Dag | Hemofiliedag | Haiku Gedichtendag | Dag van de Boerenstrijd

Schortelwoensdag

De woensdag voor Pasen wordt Schortelwoensdag of Schorselwoensdag genoemd. Het woord “schortelwoensdag” verwijst naar het middeleeuwse gebruik dat men van woensdag tot en met zaterdag voor Pasen geen orgelmuziek mocht spelen en dat men geen kerkklokken mocht (/kon) luiden. Want volgens de katholieke visie waren de kerkklokken tussen Witte Donderdag en Paaszaterdag in Rome paaseieren halen. Hoe serieus kan men zijn, het lijkt wel een sprookje.

Afijn! Muziek en klokgelui werden dus geschorst ofwel opgeschort; daar ligt de oorsprong van de naam. Schortelwoensdag wordt ook Heilige Woensdag, Grote Woensdag of Verraaddag genoemd. In orthodoxe kringen kan je op de woensdag voor Pasen het Mysterie van de Ziekenzalving ontvangen.

Bim bam beieren, de koster lust geen eieren

Ken je dat liedje van die koster die geen eieren lustte? Vast wel, zo niet daar komt ie aan: Bim bam beieren de koster lust geen eieren, wat lust de koster dan? Spek in de pan. Je nooit afgevraagd waarom we dit zongen? Heel eerlijk gezegd, ik ook niet. Maar ik was op zoek naar meer uitleg over Schortelwoensdag, en tijdens mijn zoektocht kwam dit liedje voorbij.

Lang geleden was het klaarblijkelijk in verschillende streken gewoon dat als de klokken zwegen misdienaars met kleppers (klepperjongens) de straat opgingen om de uren aan te geven. Op Paaszaterdag gingen zij de straat op om eieren en geld op te halen voor de pastoor en koster, opdat de klokken weer gingen luiden. Het kwam voor dat de opbrengst zó groot was dat de pastoor op een gegeven moment geen ei meer kon zien, hij had liever spek in de pan. Volgens de overleveringen is zo het rijmpje Bim bam beieren ontstaan.

(bron: .Jef de Jager)

6e editie Dag van de Mediastages

Ik zal meteen met het slechte nieuws beginnen; de Dag van de Mediastages is volgeboekt! Het goede nieuws is dat volgend jaar een zevende editie zal worden georganiseerd. Vandaag krijgen 700 studenten de kans krijgen om “de dag” in Beeld en Geluid in Hilversum te beleven. Een dag waarop zoekende stagiairs in gesprek kunnen gaan met mediabedrijven, waarop zij workshops kunnen volgen of bijvoorbeeld hun CV, motivatie en LinkedIn profiel kunnen laten checken door professionals. Afijn, ambieer jij een stageplek bij een mediabedrijf dan is dit de dag waarop je bij wilt zijn. Of volgend jaar.

Woningcorporatie Dag

Woningcorporatie Dag is een congresdag voor een specifieke doelgroep, namelijk voor corporatiemedewerkers. De Woningcorporatie Dag staat garant voor inspiratie, voor kennisvergroting, en tijdens de lunch en na afloop tijdens de borrel is er tijd om te netwerken. Tijdens de Woningcorporatie Dag 2019 worden woningcoöperaties aangespoord om mee te denken over energietransitie, langer zelfstandig wonen en middenhuur. Klik hier voor meer informatie.

Welke internationale dagen staan vandaag op de agenda?

Deel dit bericht