16 april – Dag van de Gezonde Schoolkantine | Dag van de Ondermijning | Dag van het Zwemonderwijs | Wereld Dag van de Stem | Onze Lieve Vrouw van Lourdes

Dag van de Gezonde Schoolkantine

Sinds enkele jaren wordt op de derde dinsdag in april Dag van de Gezonde Schoolkantine georganiseerd. Op deze dag wordt het belang van een schoolkantine met gezond eten onder de aandacht gebracht. Ook het huidige kabinet onderstreept het belang hiervan. Dat komt tot uiting in Nationaal Preventieakkoord van 2018. Daarin staat dat het kabinet wil dat in 2020 maar liefst 950 scholen een gezonde schoolkantine hebben. Met gezond eten in de schoolkantine leveren scholen een substantiële bijdrage aan een gezonder eetpatroon bij kinderen en jongeren in het onderwijs. Het programma “De Gezonde Schoolkantine” helpt de scholen op weg.

Dag van de Ondermijning

Dag van de Ondermijning is een congresdag waar ervaringsdeskundigen en experts van de overheid, wetenschap en het bedrijfsleven bijeenkomen. Het thema van dit jaar gaat over het aanpakken van criminele markten en geld. Eén van de belangrijkste manieren waarop gemeenten kunnen strijden tegen ondermijning is ervoor te zorgen dat het illegale geld niet in omloop komt, en de ondernemingen waar dat gebeurt opsporen en aanpakken. Dat mag best wel een congresdagje kosten, niet dan?

Dag van het Zwemonderwijs: Alles is mogelijk

Een dag voor mensen uit de zwembranche met boeiende lezingen, interessante Masterclasses en workshops, alles om je zwemlessen te verbeteren. Het thema “Alles is mogelijk” loopt als een rode draad door de Dag van het Zwemonderwijs. De deelnemers horen vandaag ook alles over de eerste Nationale Maand van de Zwemveiligheid die morgen van start gaat. Een challenge mag natuurlijk niet ontbreken, et voila hier is tie dan: de Nationale ZwemChallenge. Het doel gekoppeld aan de challenge is het om kinderen en volwassenen te stimuleren om te blijven zwemmen.

Internationale Dag van de Stem

De Wereld Dag van de Stem is in 1999 ontstaan op initiatief van een aantal Braziliaanse stemspecialisten. Zij wilden mensen informeren over het belang van goede stemgewoonten en manieren om ontstane problemen te verhelpen. Maar de Dag van de Stem (World Voice Day) is niet alleen bedoeld voor mensen die hun stem professioneel gebruiken. De Dag van de Stem is er voor iedereen die zijn/haar stem gebruikt en het maakt niet uit hoe: zingen, veel spreken, presenteren of acteren. De Nederlandse editie wordt op zaterdag 11 mei haar gehouden.

Onze Lieve Vrouw van Lourdes

We hebben allemaal wel eens gehoord over de wonderbaarlijke genezingen die aan Lourdes worden toegeschreven. Op 20 juni 2013 heeft Mgr. Giovanni Giudici, bisschop van Pavia (Italië), de 69e genezing van Lourdes officieel erkend. Bijna 70 “wonderen” dus sinds 11 februari 1858, de dag dat Maria voor het eerst verscheen aan Bernadette Soubirous in de grot van Massabielle. Tussen 11 februari en 16 juli in het jaar 1858 heeft Bernadette Soubirous (alias Marie-Bernard van Lourdes) in totaal achttien ontmoetingen met de verschijning van Maria gehad. De visioenen van Bernadette waren de aanleiding voor het ontstaan van Lourdes als bedevaartsoord.

De dag van haar geboorte in de hemel

Haar sterfdag is haar feestdag geworden. Echter in Frankrijk wordt het feest van de H. Bernadette op 18 februari gevierd. Precies een week na de eerste verschijning en de datum van de derde verschijning. Het getal 3 is in de Kerk een heilig getal, vandaar. Tot slot nog even een weerspreuk: “Komt Pasen in April, dan staat de vriezeman stil”.

Deel dit bericht