16 november – Dag van de Plastische Chirurgie | Dag van de Vasectomie | Dag van de Tolerantie | Dag van de Ondernemer | Trouw-Aan-Jezelf-Dag | International Whisky Festival | Statia dag | Dag van de Vasectomie | Dag van de Tolerantie

6e editie Dag van de Plastische Chirurgie

De Dag van de Plastische Chirurgie heeft dit jaar als thema “Lekker in je vel”. Dit gaat over de plastische chirurgische ingreep waarbij overtollige huid wordt verwijderd na extreem gewichtsverlies. Op Dag van de Plastische Chirurgie staan plastisch chirurgen in diverse ziekenhuizen en klinieken klaar om informatie te verstrekken over postbariatrische chirurgie, een behandeling waaraan strikte voorwaarden van zorgverzekeraars verbonden zijn.

Een aanvullende corrigerende ingreep van overtollige huid blijft vaak achterwege omdat slechts een klein percentage mensen deze ingreep vergoedt krijgen door de zorgverzekeraars. En dat vind ik zo niet kloppen. Mensen doen hun best om een gezond BMI te krijgen met als pluspunt minder risico op allerlei ziekten. Daar moet de zorgverzekeraar toch blij van worden? Waarom wordt een contour verbeterende operatie dan niet vergoedt zodat patiënten minder last hebben van fysieke ongemakken en psychosociale problemen? Kan iemand mij uitleggen waarom zorgverzekeraars niet willen dat deze  patiënten een betere kwaliteit van leven krijgen? Iemand?

Internationale Dag van de Vasectomie

Er zijn mannen die alleen al bij het zien van het woord “vasectomie” een wegtrekkertje krijgen. Die denken dat hun “mannelijkheid” wordt aangetast, dat ze minder zin in seks krijgen, die vinden vasectomie castratie, denken dat ze geen goede erectie meer kunnen krijgen en een ander gevoel bij het klaarkomen.

Dat zijn maar een paar vooroordelen die er bestaan over vasectomie. Zoals zo vaak met vooroordelen blijken deze niet te kloppen. Vasectomie heeft géén invloed op de erectie of zin en plezier in seks. Ook het gevoel bij het klaarkomen blijft precies hetzelfde. Dus dat kan geen reden zijn voor de man om zich niet te laten steriliseren. Wil je meer informatie over World Vasectomy Day, klik hier.

Hoe gaat een sterilisatie van de man in zijn werk?

Onder plaatselijke verdoving wordt boven in de balzak een klein sneetje gemaakt. Van daaruit worden de zaadleiders opgespoord en doorgesneden. De uiteinden van de zaadleiders worden dichtgemaakt met hechtingen en soms ook dicht gebrand. De zaadcellen kunnen dan niet meer naar buiten. De poliklinische behandeling duurt ongeveer een half uur. Als er geen kinderwens (meer) is dan is vasectomie een beter en veiliger alternatief dan sterilisatie bij de vrouw of hormoontabletten slikken.

Internationale Dag van de Tolerantie

Tolerantie vormt de kern van de universele rechten van de mens en de fundamentele vrijheden van anderen. Wederzijds begrip en respect tussen culturen en volkeren is een voorwaarde voor wereldvrede. Echter, de huidige maatschappij van stijgende gewelddadig extremisme en verbreding van conflicten die worden gekenmerkt door een fundamentele minachting voor menselijk leven maakt verdraagzaam zijn verdomd lastig. Verdeeldheid en fake nieuws zorgen voor een stijgende xenofobie.

Madanjeet Singh-prijs voor de bevordering van tolerantie en geweldloosheid

In 1995 werd ter gelegenheid van de United Nations Year for Tolerance en de 125e geboortedag van Mahatma Gandhi heeft UNESCO de Madanjeet Singh-prijs in het leven geroepen. Deze prijs wordt om de twee jaar uitgereikt op de Internationale Dag voor Tolerantie. De prijs kan worden toegekend aan instellingen, organisaties of personen die op een bijzonder verdienstelijke en effectieve manier hebben bijgedragen aan tolerantie en geweldloosheid.

De winnaars van 2018 zijn sociaal ondernemer en filmmaker Manon Barbeau (Canada) en het Coexist Initiative, een non-profitorganisatie die zich inzet voor het beëindigen van geweld tegen vrouwen (Kenia).

En deze dagen staan ook op de agenda voor vandaag:

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.