16 mei – Verantwoordingsdag | Annie M.G. Schmidtweek | Internationale Dag van het Licht | Internationale Dag van de Coeliakie

Verantwoordingsdag / Gehaktdag / Bijltjesdag

Voor de Nederlandse regering eindigt het begrotingsjaar op 31 december. Over de behaalde prestaties wordt een jaarverslag opgesteld waarover de Tweede Kamer vandaag gaat debatteren. Het verslag gaat niet over de plannen voor het lopende jaar, maar van het jaar daarvoor. Sinds 2000 valt het debat op de derde woensdag van mei en wordt Verantwoordingsdag, Gehaktdag of Bijltjesdag genoemd. Verantwoordingsdag is de tegenhanger van Prinsjesdag. Op Prinsjesdag worden plannen gepresenteerd en op Verantwoordingsdag, en het daarop volgend debat, wordt gekeken hoe de plannen zijn uitgevoerd. De aanbieding van het “Verantwoordingskoffertje” om 10.15 uur is live te volgen via tweedekamer.nl, televisie of via de gratis app Debat Direct.

Annie M.G. Schmidtweek van 16 t/m 26 mei

Vandaag is de aftrap van de Annie M.G. Schmidtweek. Rond de geboortedag van Annie M.G. Schmidt (20 mei) wordt elk jaar de Annie M.G. Schmidtweek georganiseerd, een feestelijke week waarin haar werk centraal staat. Even een retorische vraag: wie kent niet haar kinderboeken, musicals, liedjes, gedichten, verzen, toneelstukken? We zijn er bijna allemaal mee opgegroeid, toch?

Internationale Dag van het Licht

Omdat licht een enorme belangrijke rol speelt in de wetenschap, cultuur en kunst, onderwijs en duurzame ontwikkeling, geneeskunde, communicatie en energie werd tijdens de Algemene Conferentie in november 2017 besloten om de International Day of Light officieel op de “dagen van” kalender gezet. Waarom specifiek op 16 mei? Omdat op deze dag in 1960 de natuurkundige en ingenieur Theodore Maiman er in slaagde  om voor de eerste keer de laser te gebruiken. Het doel van deze dag is  om de wetenschappelijke samenwerking te versterken en gebruik te maken van het potentieel om vrede en duurzame ontwikkeling te bevorderen.

Internationale dag van de Lichtschilder

Ter gelegenheid van de eerste officiële Internationale Dag van het Licht maken de lichtschilders “Ladies of Light” (LOL) het lichtschilderij “Hart voor Capelle” in Park Hitland (Nieuwerkerk aan den IJssel). Misschien leef ik onder een steen maar ik had werkelijk geen flauw idee wat een lichtschilderij was. De volgende uitleg gevonden: Een lightpainting of een lichtschilderij maken is een aparte techniek binnen de fotografie en wordt ook wel graffiti met licht genoemd. Een aantal basisbeginselen om een lightpainting te maken zijn onder andere een lange sluitertijd en een lichtbron. Het is wel belangrijk dat in de omgeving zeer weinig tot geen licht is.

Internationale Dag van de Coeliakie

Iemand met coeliakie (glutenintolerantie) kan niet tegen gluten. Maar wat is gluten? Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (waaronder spelt), rogge en gerst (gort). Gluten zit in brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier.

Overstappen op producten van en met haver is geen optie want haver is vaak gecontamineerd (besmet) en daardoor niet zonder meer veilig te gebruiken in een glutenvrij dieet. Glutenvrij eten kan dan wel populair zijn als gezondheidsdieet maar voor mensen met coeliakie en NCGS is het geen hype, het is gewoon medisch noodzakelijk! Het doel van International Coeliac Day is coeliakie extra onder de aandacht te brengen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.